På alkoholhaltiga drycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent, behöver tillverkaren inte redovisa innehållet för konsumenten.
Att vin ofta innehåller en rad tillsatser vet nog de flesta och jag har även skrivit om detta i en tidigare spalt. Men jag har ofta hört personer säga, att de dricker öl istället för öl är renare och innehåller inga tillsatser. Men ingenting kan vara mer fel än detta.
34 tillsatser godkända av EU
Över 30 olika tillsatser med E-nummer är godkända att använda i öl. Mörk öl t.ex. kan vara färgad med E 150, samma ämne som ger den mörka färgen i Cola-drycker och inte alls fått sin mörka färg naturligt från malten. Många öl innehåller konserveringsmedel och antioxidationsmedel. E 220 svaveloxid är ett av dem och också ett av de värsta, då detta ämne kan vara farligt för astmatiker och personer med lungsjukdom eller KOL. Men det mest tveksammaste ämne jag hitta i en sockerfri öl är nog Sukralos E 955.
De små något bättre
Även om det inte är en regel, så verkar det som de små bryggerierna har mindre med tillsatser i sin öl än de stora. De små tillverkarna bygger mer på hantverk, medan de stor brygger för att tjäna pengar.
E 405 propan-1,2-diol (propylenglykol), används ofta för att stabilisera skummet i öl och som emulgeringsmedel. Propylenglykol är i stort sett samma som vi har i kylaren på bilen för att vattnet inte ska frysa på vintern. Ämnet anses vara ett av de mest cancerogena ämnena med E-nummer som finns och är kraftigt begränsat av Livsmedelsverket.
Köp öl i flaska
Våra ölburkar tillverkas idag av aluminium. För att inte ölen ska komma i kontakt med aluminiumet, så kläs insidan av burken med en plasthinna. Plast tillverkas av samma ämne (råolja) som man tillverkar bensin och diesel av och dessutom blandas mjukmedel och en rad andra ämnen in i plasten för att göra den smidig.
Ölen i sig kanske inte har tillräckligt stark alkohol eller innehåller syror som löser dessa ämnen i plasten. Men flera av de tillsatser som får sättas till innehåller syror eller lösningsmedel som kan orsaka att farliga ämnen löses ut från plasten. Därför bör man främst köpa öl på flaska.
Tommys krönika: Öl inte alls tillsatsfria
Bara för att man inte hittar någon innehållsdeklaration på öl, så betyder detta inte att öl är tillsatsfria.
Bild: Lennart Moberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!