Tommys krönika: Raffinerat vetemjöl ställer till problem

Siktat eller raffinerat vetemjöl som det också heter, är idag det vanligaste mjölet i de flesta bakverk. Vid raffinering tas det yttre skalet bort på sädeskornet och bara den inre kärnan används. Men det är i det yttre skalet som alla nyttigheter och de flesta fibrer finns, så vid denna process försvinner många nyttiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Bild: Lennart Moberg

Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2016-04-05 11:17


Bröd som är bakat på raffinerat vetemjöl, är mest bara bukfylla och inte det bröd som socialstyrelsen en gång i tiden menade att vi skulle äta minst 5-6 skivor av per dag.

Ett vanligt mått på livsmedlens hälsopåverkan, är att man mäter dess GI-värde. Det raffinerade vetemjölets höga index visar att det påverkar såväl blodsocker som hälsa och vikt negativt: Enligt vissa mätmetoder har siktat vetemjöl ett GI-värde på 85, medan vanligt socker ligger på 64-68.

Vilka slutsatser man kan dra av detta är svårt att säga, men personer som minskar intaget av bröd, som innehåller raffinerat vetemjöl, har gått mer i vikt, har fått stabilare blodsocker, blivit bättre både när det gäller eksem, psoriasis och fått en bättre fungerande mage. Många svenskar frossar dagligen i raffinerade produkter utan att ens fundera på hur dessa påverkar kroppen. Det kan vara allt ifrån frukostfrallan, kakor, pasta, pizza, pannkakor och pajer.

Förr i tiden maldes hela kornet med skal och allt när man gjorde mjöl, vilket resulterade i att allt fanns med i brödet, även om detta också innehåller ett högt GI-värde så fick vi ändå i oss massor med nyttiga vitaminer och mineraler när vi åt brödet.

På senare tid har dock vissa bagerier börjat använda eller blanda i fullkorn igen och allt fler bakar på andra mjölsorter. Men det är svårt att få dessa bröd att jäsa ordentligt så "nyttigare bröd" blir ofta lite mer kompakta och kanske även något segare.

För överviktiga är det extra viktigt att dra ned brödkonsumtionen och låta bli kakan till kaffet eller frallan till frukosten. Samma gäller även om man finns i riskzonen att utveckla diabetes.

För de som är fysiskt aktiva, utför hårt kroppsarbete eller krävande former av motion och idrott, är det viktigt att snabbt fylla på glykogennivåerna i lever och muskler igen efter ansträngningen. Då är faktiskt vitt bröd och pasta en bra källa om man inte är diabetiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om