Än så länge finns det restauranger som är stolta över sin matlagning och serverar mat som både är ett genuint hantverk och en smakupplevelse. Men tyvärr blir de allt sällsyntare och ofta är de så dyra att man inte har möjlighet att gå dit så ofta man skulle vilja.
De senaste 30 åren har så kallade restauranger växt upp som svampar ur jorden och i större städer finns det snart en i varje gathörn. Restauranger som köper in färdigpanerad skräpfisk som pangasus, färdigpanerad snitsel eller pressade lövbiffar med modifierad stärkelse som bindmedel och smakförstärkare för att höja smaken. Till detta serveras pulversåser eller färdigköpta med många tillsatser. Köttet steks i oljor fullproppade med onyttig omega 6.
Vart tog kockarna vägen
Visst kan det vara en konst att få till en bra pizzabotten av en rund degbit, men det behövs nog ingen kockutbildning för detta.
Tyvärr får även kockarna idag lära sig genvägar i matlagningen redan under utbildningen och multinationella företag släpps in för att presentera sina produkter.
Dessa är även med på matmässor och besöker nyöppnade restauranger för att visa upp sitt utbud av falska produkter som gör tillagningen lättare och ökar vinsten. Ett argument är ofta att restauranggästen känner ingen skillnad och att en hungrig lunchgäst ställer inga krav.
Plankstek med pulvermos
Skulle vara kul att veta hur många ”restauranger” som serverar plankstek med pulvermos i detta land idag.
Men det är kanske inte lätt när stjärnkockar som Mannerström har haft macka på ´SJ,s tåg eller på Statoil med mängder med tillsatser och Lallerstedt lanserat en bearnaisesås som saknar smör och istället innehåller smörarom.
Detta gör att andra kockar tar efter sina idolers idioti och använder fel varor och tillsatser.
Kolla grädden på restaurangen
Jag brukar ibland själv fråga vilken grädde de använder till såsen. Har de då 36%-ig karragenagrädde som innehåller E 407, så äter jag inte på restaurangen. Ofta får man svaret att den håller sig längre än den 40%-iga.
Lagar de inte så mycket mat, varje dag, med grädde att de inte bör bry sig om hållbarhet är det ingen restaurang för mig.
Nu finns det många väldigt bra lunchrestauranger och pizzerior, men man bör ställa större krav på, eller undvika de som inte håller måtten.