Men det är inte bara att utesluta kött och andra produkter som kommer från djur och äta allt annat som vanligt och kanske ersätta kött men quorn eller sojafärs, mjölk med sojamjölk eller ost med tofu.
Kött och animaliska produkter innehåller en rad ämnen som är viktiga för kroppen, men dessa kan kompenseras om man äter vegetariskt på rätt sätt. Det enda problem är vitamin B12 som tyvärr inte finns fullgod i vegankosten. Men detta har jag skrivit om tidigare.
Att gå från animaliska produkter till sojaprodukter, är nog inte så lämpligt, då sojan dels är väldigt besprutad och dessutom innehåller ämnen som på sikt kan skada sköldkörteln.
Tofu inget alternativ
Tofu används ofta som ersättning för mjölkprodukter i produkter för veganer eller allergiker och kan användas i t.ex. glass och veganost.
Tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader beroende vad den ska användas till, men tyvärr har även tofu flera av de negativa egenskaper som sojan har. Negativa ämnen i sojan finns även i den sojamjölk eller kross som tofu tillverkas av, så det är viktigt att man är mycket sparsam att använda denna produkt och allra helt inte alls.
Gips i tofu
Vid framställning av tofu från sojamassa eller sojamjölk används i de flesta fall gips (kalciumsulfat E 516) vilket inte är lämpligt i någon mat. Ämnet suger upp fukt i tarmen och stelnar i mage och tarm vilket kan torka ut tarmen och skada tarmludden som tar upp vitaminer och mineraler, men även på sikt orsaka tarmfickor och hemorrojder. Men även orsaka förstoppning och mag- och tarmproblem.
Dessutom är den soja som används till tofu fermenterad, viket kan påverka produkten negativt för oss människor. Man måste fermentera sojan innan man den används, eftersom sojan annars skulle vara giftig för oss. Tyvärr får man inte bort allt gift, utan bara får ner nivån så mycket att det krävs regelbunden konsumtion eller längre tid för att vi ska påverkas.
Experterna varnar
Flera experter varnar för soja och produkter som tillverkas av soja som t.ex. tofu. Användandet av sojaprodukter kryper allt längre ner i åldrarna, då de ungdomar som blev veganer för 10-15 år sedan, idag själva skaffar barn.