Man låter den även bli något större än vad kycklingen normalt blir vid annan uppfödning. Dessutom får köttet en något gulare färg, främst efter tillagning, viket känns exklusivt och spännande. Även våra restauranger skriver gärna ut att de serverar majskyckling, för att deras gäster ska tycka att de serverar mat med högre kvalité.
När man ska köpa kyckling är det viktigare att tänka på hur den haft det under tiden den levde, än om köttet är mört och färgen på köttet gult. Har den fått sprätta ute som är naturligt för en kyckling, eller har den fått levt i trånga burar eller tillsammans med 1000-tals andra i stora hallar, där kycklingen blir hackad hela tiden för det är ont om plats? Om man hittar KRAV-godkänd majskyckling, så kan man vara säker på att kycklingen fåll leva utomhus en del av sitt liv. De flesta som föder upp majskyckling har sina fåglar inomhus med ofta med lite bättre plats, viket gör att de inte behöver använda antibiotika vid uppfödningen och kycklingarna samsas bättre. Flera gårdar odlar även sin egen fodermajs viket är bra.
Flera svenska leverantörer av majskyckling skriver på sina hemsidor att de låter sina fåglar få sprätta fritt. Men är det utomhus eller i spån i uppfödningshallen? Kan inte heller se någonstans att kyckling som bara matats med majs blir nyttigare. Förmodligen snarare tvärt om, då en ensidig kost gör att kycklingen inte får i sig eller utvecklar de vitaminer och mineraler som de skulle göra av en variabel kost.
Fördelen med majskyckling är att man slipper antibiotika, att inte kycklingen fått tungt besprutad soja som foder och att de ofta har bättre plats vid uppfödningen. Men KRAV-kyckling som bara fått ekologiskt obesprutat foder och dessutom fått leva utomhus, har det förmodligen ännu bättre. Tveksamt om det är värt det höga priset som man idag får betala för majskyckling. Själv köper jag nog heller en kyckling som jag vet levt utomhus. Men om man normalt brukar köpa kyckling utan att bry sig om foder eller levnadsförhållanden, då är nog majskyckling ett mycket bättre alternativ.
Tommys krönika: Välj rätt majskyckling
Uppfödarna av majskyckling menar att deras kyckling är en finare kyckling än kyckling som fått vanligt kraftfoder. Och visst växer kycklingen långsammare, vilket gör att köttet blir något mörare.
Bild: Lennart Moberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!