Naturlig lecitin är inga problem för oss människor, då detta naturliga fosfor- och kvävehaltiga fettämne finns i alla kroppen celler, nervsubstansen, hjärnan och är en av beståndsdelarna i gallan. Ämnet finns rikligt i flera växter, främst baljväxters frön och i äggula. Så detta naturligt lecitin gör ingen skada om vi äter växter eller ägg som innehåller detta.
Det är den syntetiska formen av lecitin som dragits ut ur växter vi bör undvika helt, då flera kemiska ämnen används vid tillverkningen.
Lösningsmedel som t.ex. extrationsbensin hexan och i vissa fall även aceton används vid tillverkningen. Dessutom innehåller sojan som lecitin ofta tillverkas av, egna växtgiftämnen som är mycket olämpliga för oss människor.
Ämnen som isoflavonoiderna genistein och daidzein som är hormonförändrande, fytinsyra som hämmar kroppens upptag av mineraler, som t.ex. kalcium, magnesium, koppar, järn och zink, samt lektiner som har mycket otrevliga egenskaper.
Lektiner har förmågan att passera genom tarmväggen och om proteinomsättningen är ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka allergiska reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret också börja ge sig på våra egna proteiner och man får en så kallad autoimmun sjukdom. Sojabönor innehåller även hemagglutininer, en koaguleringsfrämjande substans som förorsakar att röda blodkroppar klumpar ihop sig samt ämnen som på sikt kan skada sköldkörteln.
Nu finns det ju andra former av lecitin som inte tillverkas av soja. Men även solroslecitin och rapslecitin har genomgått en mycket kemisk process innan den bandades i produkter. Så undvik alla lecitiner som inte är ekologiska eller naturliga.
Lecitin kan tillverkas ekologisk. Då används alkohol som lösningsmedel och vattenånga vid tillverkningen. Denna form av lecitin är mer lämplig att använda, men helt onödig, då det går att göra choklad helt utan lecitin. Det finns flera lecitinfria chokladsorter på marknaden.
Kolla alltid så det du köper inte innehåller lecitin (E 322) och då framför allt sojalecitin eller annan icke ekologisk lecitin.
Tommys krönika: Vi måste få bort lecitin i choklad
Trots att allt fler undviker lecitin i choklad, kosttillskott och andra produkter, så fortsätter oseriösa tillverkare att blanda i detta.
Tommy Svensson har arbetat på heltid med tillsatser i mat och vitaminer i flera år och har bland annat skrivit åtta böcker om ämnet. Nu skriver han varje vecka en text om tillsatser och hur man äter sig till ett friskare liv. Bild: Lennart Moberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!