TOMMYS KRÖNIKA: Ytterfilé ett vilseledande namn

Nu är grillsäsongen i full gång och kotletter, filéer, flintastekar och andra köttbitar hamnar på grillens galler för att bli läckra maträtter. En av de köttdetaljer man idag kan hitta i butik och som blivit populärt att grilla är fläskytterfilé.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-06-08 16:00

Dels vet man att filén är den bästa biten på grisen och dessutom är ytterfilé lite tjockare än fläskfilén, vilket gör att skivorna inte ramlar ner genom gallret lika lätt. Ytterfilé är ett namn som börjats användas på senare tid. Den styckningsdetalj som fått detta namn är en helt vanlig kotlettrad, renputsad från fett och ben. Tyvärr har många konsumenter fått uppfattningen att det är en filé man köper, vilket alltså inte är fallet. Ett korrekt namn skulle vara ”putsad benfri kotlettrad”.

Vi blir lurade

Återigen blir vi alltså lurade att tro att det är något annat vi köper än det egentligen är och företagen kan ta ut lite extra betalt bara för att de hittat på ett finare namn. Här köper vi alltså en vanlig benfri kotlett som inte skivats och priset är ofta nästan lika högt som om vi skulle köpa en fläskfilé. Dessutom har de tagit bort benet på köttet, ett ben som gör köttet saftigare vid grillningen.

Kolla så det inte är danskt

En del av den så kallade fläskytterfilén, som man hittar i butiken, kommer från Danmark. Ofta är också denna den billigaste, så tittar man bara på prislappen så blir det ofta den danska filén eller ytterfilén man väljer. Kolla alltid ursprungsland, då den danska inte är så lämplig att köpa.

Hur kan det danska fläskköttet vara 20-30 procent billigare än det svenska?

Jo, suggor trängs i boxar utan att kunna röra sig, antibiotika sprutas in i djuret för att hålla sjukdomar borta och smågrisarnas svansar klipps av.

Danmark är ett av de länder som fått mest kritik för sin djurhållning i hela Europa och ett land som sprider antibiotika helt i onödan genom sitt kött. Antibiotika som på sikt kan göra att bakterier blir resistenta, så vi i framtiden saknar möjlighet att slå ut dem.

Vad ska man välja?

Välj alltid svenskt kött! Dels är det viktigt att gynna de svenska uppfödarna och lantbruket, men också för att man vet att här har djuren det bättre än i Danmark.

Vill man att djuren ska ha det riktigt bra, kan man leta efter kött från utegående grisar. Kolla www.jordpatrynet.se
På min hemsida: www.utbildningscenter.se (under recept) hittar du även hur du gör egen grillolja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om