Tre misstänkta fall av Svininfluensa i länet

Tre misstänkta fall av svininfluensa har rapporterats i Kalmar län. Proven har skickats till Smittskyddsinstitutet för undersökning. Smittskyddsläkaren i Kalmar län tror dock inte att det rör sig om svininfluensa.

Kalmar Län2009-05-05 06:26

Ett fall av svininfluensa i Sverige har redan bekräftats. Nu finns alltså också tre misstänkta prover från Kalmar län. Inget av proverna kommer dock från den norra delen av länet.
Landstingets smittskyddsläkare Claes Söderström anser dock att risken är liten att proverna verkligen innehåller svininfluensa.
-Vi tror inte att det är något, säger han.

Spanska sjukan
Smittan sprids långsamt, enligt Claes Söderström från en person till i genomsnitt 1,18 personer vilket anses lite. Hade varje smittbärare spridit influensan till två personer skulle spridningen gå mycket snabbare.
Faran är dock inte över. Vid tidigare stora epidemier har smittan ebbat ut i en första våg för att sedan komma tillbaka i en andra våg som kan komma att bli värre. Spanska sjukan som skördade miljontals offer på 1910-talet fungerade så.
Dessutom är viruset missgynnat av värme, sommar och fuktig luft. Kommer influensan tillbaka i höst och vinter kan fler insjukna eftersom viruset trivs bättre när luften är torr, som på vintern.
Ännu kan ingen sia om virusets framtid.
-Vi vet inte var det tar vägen, säger Claes Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om