"Undvik att bli sambo med svärmor"

Rosenröd kärlek och inte ett moln så långt ögat kan se. Att bli sambo är förstås härligt, men vad händer om det värsta skulle inträffa: en separation eller ett dödsfall? För familjejuristen Caroline Karlsson, Tjustbygdens sparbank, tillhör det yrket att göra par medvetna om vad ett samboförhållande innebär.

Caroline Karlsson, familjejurist på Tjustbygdens sparbank, säger att få par lyfter frågor om separation eller dödsfall. Något som dock är mycket viktigt att göra för den som inte vill råka ut för obehagliga överraskningar.

Caroline Karlsson, familjejurist på Tjustbygdens sparbank, säger att få par lyfter frågor om separation eller dödsfall. Något som dock är mycket viktigt att göra för den som inte vill råka ut för obehagliga överraskningar.

Foto: Lena Dahlberg

Kalmar Län2016-11-11 15:00

Få lyfter frågor om separation eller dödsfall när man är nyförälskad. Men om alla som flyttar ihop gjorde det skulle förmodligen en hel del sorger och besvikelser kunna undvikas.

Nedan följer två realistiska samboexempel, samt Caroline Karlssons kommentarer.

Pia flyttar in hos Axel. Han äger huset sedan tidigare. Axel dör, vad händer?

- Sambor ärver inte varandra. Det lösöre som är Pias är hennes, men det som är Axels ärver hans närmaste släktingar (barn, föräldrar, syskon).

Pia dör, vad händer?

- De saker som Pia köpt ärver hennes närmaste släktingar.

Axel och Pia separerar, vad händer?

- Paret omfattas inte av sambolagen eftersom huset inte införskaffades för gemensamt bruk. Även om båda har bidragit till en eventuell renovering så får inte Pia ut någon ekonomisk ersättning för sina investeringar, eller det arbete hon lagt ner.

Vad bör de tänka på när de flyttar ihop?

- Se till att båda blir ägare till huset innan de gör investeringar tillsammans. Har man varit tillsammans länge är det enklaste sättet att göra det på att gifta sig och sedan bodela fastigheten under äktenskapet.

Linda & Marcus blir sambo i ett hus de köper tillsammans. Någon av dem dör, vad händer?

- Vid en bodelning har den överlevande rätt till hälften av bostaden och bohaget, men den andra halvan av den bodelningsbara egendomen, samt den övriga kvarlåtenskapen efter den avlidne, ärvs av den avlidnes närmaste släktingar. Sambor ärver nämligen inte varandra.

Paret separerar, vad händer?

- Linda och Marcus har rätt till hälften var av bostaden och det bohag de köpt under samboskapet för gemensamt användande. Om någon av dem lagt mer pengar i handpenning blir delningen ändå 50-50. Vill man att ägarförhållandet ska vara olika, för att man satsat olika, så går det att skriva avtal om det.

Vad bör de tänka på vid husköpet?

- Att ta juridisk hjälp om man vill att utfallet vid en bodelning ska bli annorlunda än 50/50.

- Att skriva testamente om man vill skydda efterlevande part från att behöva gå ifrån hus och hem. Finns det gemensamma barn med i bilden är det största skyddet för efterlevande att gifta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om