Utbredd cancer upptäcktes inte

Mannen sökte både sin hälsocentral och blev inlagd på sjukhus. Först tre månader senare inleddes en utredning som ledde till att en utbredd cancer upptäcktes. Kort efter det avled mannen. Nu anmäls fallet som lex Maria.

Foto:

Kalmar Län2017-12-15 10:24
Det är chefläkare Mattias Alvunger inom primärvården som står bakom anmälan enligt lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg..
En 86-årig man hade smärta i bröstkorgen och träffade flera olika läkare på hälsocentralen. Han blev senare inlagd på sjukhus där en begränsad utredning gjordes och man bedömde att smärtor sannolikt orsakades av muskelinflammation.
Kortisonbehandling påbörjades och han remitterades till hälsocentralen för fortsatt uppföljning. Behandlingen gav viss förbättring men det var fortsatta smärtor och avvikande prover som inte föranledde utredning förrän drygt tre månader senare. Det påvisades då utbredda cancerförändringar i levern och bröstkorgen. Han avled kort därefter.
Det bedöms inte att sjukdomen gick att bota även om rätt diagnos ställts tidigare. Fördröjning har dock medfört ett betydande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om