Vabbandet kan ge oanade konsekvenser

I Gotlands län är man bäst i landet på att fördela vab-dagarna lika mellan mammor och pappor. I Kalmar län är vi inte lika jämlika i fråga om detta.

Bodil Johansson tillbringar en stund på Öppna förskolan i sällskap med sin mamma Cecilia och storasyster Tilda.

I dag är det lek med tågbana som gäller.

Bodil Johansson tillbringar en stund på Öppna förskolan i sällskap med sin mamma Cecilia och storasyster Tilda. I dag är det lek med tågbana som gäller.

Foto: Lotta Gometz

Kalmar län2019-02-14 14:30

Statistik från Länsförsäkringar visar på att Kalmar hamnar i bottenskiktet. Här ska poängteras att skillnaderna mellan länen inte är särskilt stora.

I Gotlands län tar kvinnorna ut 59,60 procent av vab-dagarna (vård av barn) och i Skåne, det län som fått jumboplatsen, tar kvinnorna ut 63,70 procent. För Kalmar län är siffran 62 procent.

Vi närmar oss mitten av februari månad, en månad som brukar kallas "vabruari" eftersom detta är den månad då småbarnsföräldrar tar ut absolut flest vab-dagar. Det vill säga stannar hemma för vård av sjukt barn. Och kvinnorna står alltså fortfarande för den största delen av antalet uttagna vab-dagar.

– All frånvaro från arbetsmarknaden, oavsett orsak, kan påverka löneutveckling, karriärmöjligheter och därmed pensionen. Därför finns det verkligen anledning att fundera över vem som är hemma med barnen, både vid vård av sjukt barn och under föräldraledigheten, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Självklart finns det andra aspekter som avgör vem i familjen som vabbar mest, som arbetssituation och vem som vill. Det viktiga är att båda parter är medvetna om vilka effekter det kan ha på lång sikt, säger hon.

Även om tillfällig föräldrapenning är pensionsgrundande pekar nämligen mycket på att den som tar ut många vab-dagar får en sämre löneutveckling. Enligt en rapport från fackförbundet SACO (från 2017) minskar möjligheterna att bli chef med så mycket som 30 procent om man tar ut 100 vab-dagar under barnens uppväxt.

Cecilia Johansson, som vi träffar på Öppna förskolan i Piperskärr, förklarar att det som regel är hennes sambo som tar vab-dagarna.

– Vi har valt den lösningen eftersom den passar oss bäst som familj just nu. Samtidigt är det jag som tagit ut föräldraledigheten. Vi är medvetna om effekterna på min pension och har hittat en lösning för att jämna ut skillnaderna. Det har känts viktigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om