Våg av åldringsbrott i polisregion syd

Under måndagen fick polisen kännedom om ett försök till bedrägeri i Vimmerby – ett av många sedan i julas.

Bedrägerier mot äldre, ofta över 90 år, där bedragaren uppger sig för att vara polis har exploderat i polisregion syd.

Bedrägerier mot äldre, ofta över 90 år, där bedragaren uppger sig för att vara polis har exploderat i polisregion syd.

Foto: Arkivbild/Anders Törnström

Kalmar län2020-01-22 12:00

Under måndagseftermiddagen fick polisen kännedom om ett försök till bedrägeri i Vimmerby.

– Någon ringer till en kvinna i 70-årsåldern och säger att man är från polisen. Personen säger att ett av kvinnans barn har blivit skadad i en olycka och ombeds verifiera att hon är moder till barnet genom att trycka in sina bank-id-uppgifter, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Kvinnan fattar misstankar och bedragaren misslyckas i sitt uppsåt. Tyvärr är hon långt ifrån ensam av att drabbas av den här typen av brott. Sedan i julas har liknande bedrägerier formligen exploderat, berättar Ewa-Gun Westford som är presstalesperson och jobbar i en särskild grupp tillsatt för att utreda den här typen av ärenden.

– Det sa bara pang så började de här fallen rasa in. Och det är förfärliga fall där man riktat in sig på damer som ofta är över 100 år. Det vi inte har sett tidigare är att man ringer och säger att man är från polisen.

Sedan mitten av december har polisen i region Syd fått in flera hundra samtal om det här tillvägagångssättet. I polisregion Syd ingår: Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoberg. 

Men bedragarna har flera olika sätt att antingen försöka få tillträde till bostaden eller komma över bank-id-uppgifter. Då handlar det om att presentera sig som allt från mattförsäljare till hemtjänst.

– Man gör vad som helst för att komma in hos den äldre personen, eller så ringer man och säger att man är från banken och försöker komma över koder och kortuppgifter, säger Ewa-Gun Westford.

Det Ewa-Gun Westford nu ser, och som hon menar är nytt, är att bedragarna utger sig för att vara poliser.

– Igår hade vi tio ärenden, och nio av dem slutade i försök. Men det tionde blev ett fullbordat bedrägeri. Genom ett enkelt telefonsamtal överförde man 100 000 kronor från en kvinna som är född någon gång på 1930-talet.

Polisen jobbar med att informera om och varna för de här brottslingarna. Det är inte ovanligt att de bearbetar ett område i taget. Därför kan det finnas anledning till extra uppmärksamhet just nu.

– Vår erfarenhet är att gärningsmännen, eller kvinnorna, väljer ut ett område och tar reda på var äldre personer bor, säger Rickard Lundqvist.

– Polisen eller banken ringer aldrig till någon och ber dem trycka in uppgifter på bank-id och liknande. Det sker bara på en persons initiativ, varnar Rickard Lundqvist.

Arkivbild
Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!