Varför säger dietister så olika?

Tommy krönika: En yrkeskår som många besöker, när man fått problem som förmodligen är kostrelaterade, är dietister.

Kalmar Län2015-09-29 06:51


De ska vara utbildade att ge bra råd när det gäller kost, övervikt och hur vi ska äta för att hålla oss friska.Men det konstiga är att olika dietister ger oss helt olika budskap. Vissa menar att man absolut inte får använda smör eller smörprodukter och tycker att man bara ska äta kemiska margariner.

Medan andra anser att margarinerna är för kemiska för att användas och rekommenderar bara smör och naturliga produkter.

Man skulle kunna tro att detta kan orsakas av att de äldre dietister använde äldre forskning och kunskaper, men så är inte fallet. Utan nyutbildade dietister och även de äldre har olika åsikter om vad vi ska äta, oavsett hur länge sedan det var de utbildade sig.

Problemet är att vissa dietister är påverkade av industrin för att framhäva just deras produkter, utan att de själva har en aning om det. Företag som har nytta av vad dietister säger, går in och sponsrar utbildningen och har både föreläsningar och bidrar även med en del av kursmaterialet.

Detta gör sedan att den utbildning som dessa dietister får är vinklat för att passa företaget.Vissa är så kloka att de genomskådar detta, medan andra blir helt lurade.

Nästan all forskning som sker idag, visar att smör inte ger mer blodfetter än olivolja om man använder det med förstånd. Ofta ser man andra uppgifter i media, men det är industrins sist försök att få sälja sina kemiska produkter.

Varför tycker vissa dietister att vi ska äta margariner som innehåller solrosolja fullproppad med Bensapyren som är ett cancerogent ämne, palmfett som är ett mättat fett med långa fettsyror, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror som ökar risken för vissa cancerformer och kan orsaka fosterskador, lecitin som är en riktig värsting där bland annat aceton används vid tillverkningen, samt konserveringsmedel, arom och färgämne, framför ett naturligt smör och kallpressade oljor? Och då har jag inte nämnt alla produkthjälpmedel som används vid blekning och omestring av margariner.

Om en dietist börjar prata om kemiska kolesterolsänkande margariner, lättprodukter eller light-drycker när jag var på besök, skulle jag omedelbart byta dietist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om