"Vi för en dialog med lokala parter"

Arbetsförmedlingen lägger ner mer än hälften av sina lokala kontor, men hur Kalmar län berörs är oklart. "Vi för en dialog med lokala parter", säger pressekreterare Maria Hillborg.

Foto: Thomas Lindblom

Kalmar län2019-03-04 15:29

I slutet av januari slog nyheten om Arbetsförmedlingens jättevarsel ner som en bomb. 4 500 av myndighetens 13 000 tjänster skulle bort enligt varslet. På måndagen kom nästa nyhet: 130 av de totalt 242 lokala kontoren ska stängas.

Hur berörs Kalmar län?

– Exakt vilka kontor som berörs är inte klart. Vi för en dialog med olika lokala parter om lokaler och annat, för att se om vi kan ingå i deras verksamhet. Vi har också dialog med facken, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Så du kan inte säga om Kalmar län kommer att beröras alls?

– Det är inte klart, så det kan jag inte gå in på.

Men om det inte alls är klart vilka kontor det blir, hur vet ni då att det blir just 130 som ska läggas ner?

– Vi vet inte exakt, men det är det vi jobbar utifrån i dagsläget, säger Maria Hillborg.

I det pressmeddelande som skickades ut under måndagen framgår att det främst handlar om mindre kontor i glesbygdsområden, men även mellanstora kontor. Det innebär att man kommer att samarbeta mer med både kommuner och andra myndigheter, för att ändå kunna fortsätta ha fysiska möten.

– Vi ska kunna erbjuda fördjupat stöd och service till kunder som behöver det.

Samtidigt ska utbyggnaden av Arbetsförmedlingens service via telefon, chatt och video dubbleras under 2019. Det innebär att man satsar mer på personliga möten på distans. De lokala kontoren ska fortsätta att arbeta med personer som är i behov av fördjupat stöd.

Kontoren placeras i städer och vid knutpunkter där många människor rör sig och många företag verkar. En knutpunkt kännetecknas av en ort som erbjuder ett brett utbud av samhällsservice som skolor, handel, större företag och resecenter. Arbetsförmedlingens kunder kan därför behöva resa till en närliggande ort som definieras som knutpunkt i området. I de fall där restiden är lång och behov finns är ambitionen att Arbetsförmedlingen erbjuder bokade möten i exempelvis servicekontorens lokaler eller genom samarbete med kommuner.

I storstadsområden placeras kontor nära platser med goda kommunikationer så att de med störst behov av fördjupat stöd kan ta sig dit. Lokalisering av kontor vid knutpunkter i samhället skapar förutsättningar att fortsättningsvis attrahera rätt kompetens. Myndigheten kommer också att kunna ställa om från service till myndighetsutövning och kontroll.

I slutet av mars väntas besked om vilka lokala kontor som kommer att läggas ner.

Här finns Arbetsförmedlingen

Borgholm

Emmaboda

Färjestaden

Hultsfred

Kalmar

Mönsterås

Nybro

Oskarshamn

Vimmerby

Västervik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!