Vrakdykare åtalade för fornminnesbrott i länet

Fyra män åtalas för grovt fornminnesbrott i Kalmar län. De ska ha förstört lämningar och tagit föremål från fartygslämningar, enligt åklagaren. Tre av dem är hemmahörande i norra länsdelen.

Från Kustbevakningens dykning och undersökning av vraket. På stävens övre del syns minst sju hål. Bilden är från förundersökningen.

Från Kustbevakningens dykning och undersökning av vraket. På stävens övre del syns minst sju hål. Bilden är från förundersökningen.

Foto: Kustbevakningen

Kalmar län2022-02-11 11:31

Allt som allt rör det sig enligt åklagare Magnus Ling om tio åtalspunkter efter flera dykningar under en period på sju år, mellan 2013 och 2020. De är alla misstänkta för grovt fornlämningsbrott.

Två av de nu åtalade dykarna åtalas på samtliga punkter, skriver man i ett pressmeddelande. 

undefined
Från Kustbevakningens dykning och undersökning av vraket. På stävens övre del syns minst sju hål. Bilden är från förundersökningen.

Hos de misstänkta har man bland annat hittat en järnkanon daterad till 1600-talet, där är två av männen misstänkta för brott. Även andra föremål, bland annat så kallade Bartmankrus från 1600-talet hittade man. Männen förnekar brott i samtliga åtalspunkter.

– Min bedömning är att brotten ska bedömas som grova, bland annat eftersom de medfört en omfattade förstörelse av fornminnena, säger kammaråklagare Magnus Ling vid Åklagarkammaren i Kalmar.

undefined
Så här ser kanonen ut som plockats upp från vraket. Bilden är från polisens förundersökning, och tagen av Statens maritima och transporthistoriska museer

Han säger han att man funnit flera föremål i männens ägo.  Man misstänker även att man förstört förlamningar, genom att vistas vid dem och letat och rotat.

Vad är det ni har hittat?

– Det handlar dels om den här kanonen, men även glasskivor till en lykta, olika träföremål, en kritpipa och lerkrus från 1600-talet, bland annat.

Vad har man haft för uppsåt, vad menar du man skulle ha föremålen till?

– Det är så klart svårt att veta i nuläget. Men vi har inte funnit några som helst ekonomiska motiv till det hela, utan de här personerna drivs av ett stort intresse för sådana här frågor.

undefined
Kanonens detaljer, ornamentik. Foto: Jim Hansson, SMTM.

Har det varit medvetna om att de begått brott?

– Det är upp till tingsrätten att avgöra. Men hos de här personerna har vi hittat mängder med information om fornlämningar och regelverk. De har även varit inne på Fornfynd och sökt information. Jag hävdar att de varit fullt medvetna om det.

Hur ser bevisläget ut?

– Det är upp till tingsrätten att avgöra. Men jag har ju gått till åtal.

undefined
Träföremål som tagits upp från vraket.

Brottstiden är lång, mellan 2013 och 2020. Hur har det kunnat fortgå?

– Jag är ingen expert på hur man kommer undan, det får du fråga någon annan om.

Det var i slutet på juli 2020 som tre män anhölls misstänkta för att ha plundrat vrak i Östersjön. 

Misstankarna mot männen väcktes initialt efter en kontroll som Kustbevakningen genomförde den 10 juli, då dykarna hade bärgat föremål från vrak utanför Ölands kust.

undefined
Babordssidan är relativt intakt, speciellt mot fören. Notera även den välbevarade pollaren . En pollare sitter högst upp i skrovet på relingen.

Männen anhölls efter en husrannsakan där ett större antal föremål beslagtogs. De släpptes några dagar senare på fri fot. Men misstankarna kvarstod.

Tre av männen är hemmahörande i norra länsdelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!