Hoppet för sommaren lever

Än är inte höstrusket här, men några riktigt höga temperaturer kan vi inte förvänta oss i veckan.

19 augusti 2019 08:00

Några värmeböljor skymtas inte vid horisonten under veckan som kommer. Men vädret ligger ändå i det normala spannet för hur våra svenska somrar brukar vara.

– Det kommer vara ganska så varierat väder. Om vi kikar under måndag, tisdag och onsdag så kommer det vara en del sol och temperaturer uppe nära 20 grader. Troligtvis blir det inte helt och hållet uppehåll, utan det kan förekomma någon regnskur. Men inga stora mängder nederbörd, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Framåt torsdag och fredag ser det just nu ut som att det fortsatt kommer att passera en del regn. Till helgen är det osäkert hur vädret kommer att vara, men det finns tendenser till torrare och stabilare väder.

– Vi ser ingen högsommarvärme i sikte. Men om man tittar på temperaturerna i veckan så är det sommarväder det bjuds på. Risken för åska är inte jättestor, det kan bli något enstaka oväder. Men något utbrett av den varan ser vi inte i prognosen. Det är ganska klassiskt sommarväder som vi har, säger Marcus Sjöstedt.

Även om det kanske inte känns som härligt sommarväder vi har nu så är det alltså fullt normala temperaturer vi ser. Den meteorologiska definitionen av sommar infaller när dygnets medeltemperatur har varit tio grader fem dagar i rad.

– När det har inträffat tar vi inte tillbaka det även om det kommer en svalare period. För att det ska ses som höst ska dygnets medeltemperatur ligga under tio grader fem dygn i följd. Det innebär att både natt- och dagtemperatur bör ligga där nere för att vi ska få meteorologisk höst. Alternativt några riktigt kalla nätter som drar ner medeltemperaturen. Om vi tittar på hur vädret ska vara nu, uppåt 20 grader och inte så kalla nätter, så kommer vi nog ha sommar ett tag till, säger Marcus Sjöstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hedda Themner

Ämnen du kan följa