Vimmerbybo inför rätta för grov våldtäkt mot barn

Idag inleds rättegången mot den Vimmerbybo i 40-årsåldern som bland annat är misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Foto: Johannes Widergren

Kalmar2021-06-07 09:10

Enligt åtalet så misstänks mannen för ett flertal brott. Det gäller grov våldtäkt mot barn som ska ha ägt rum vid upprepade tillfällen mellan 2013 och 2016. Den andra åtalspunkten gäller grovt sexuellt övergrepp mot barn som också ska ha skett vid upprepade tillfällen under samma tidsperiod. Dessutom åtalas mannen för grov fridskränkning då han vid upprepade tillfällen ska ha sexuellt ofredat barnet i fråga på olika sätt. 

På måndagen inleddes rättegången i Kalmar tingsrätt och mannen tog plats bredvid sin offentlige försvarare Thomas Bodström. På plats finns också bland annat åklagaren Charlotte Genberg och målsäganden. Den åtalade har på sig en randig skjorta och sitter framåtlutad över sina papper med huvudet i handen. Under advokatens sakframställan framgår att mannen nekar till alla ovanstående anklagelser men erkänner att han köpt sex vid ett tillfälle i februari i år i Linköping, vilket han också åtalas för. Han erkänner sig också skyldig till narkotikabrott. Enligt åtalet ska han ha innehaft drygt fem gram av ett narkotikapreparat och ska ha överlåtit en del av detta till annan person. 

Målsägandebiträdet Peter Frisén meddelar att offret vill ha 350 000 kronor i skadestånd, för bland annat sveda och värk samt kränkning. Den åtalade och hans advokat bestrider skadeståndet. Åklagaren yrkar på stängda dörrar och advokaten säger inte emot. Kvar under rättegången finns endast ett litet antal närstående till målsäganden, som stöd.

Mannen anhölls den 28 april och har suttit häktad sedan den 30 april. Tidigare har åklagaren Charlotte Genberg sagt att hon tror på en fällande dom. 

– Min uppfattning är att jag har ganska god bevisning. Jag tror på en fällande dom, men mer än så är svårt att uttala sig om det. 

Vimmerby Tidning är på plats i Kalmar för att följa rättegången. Håll utkik på sajten för att få senaste nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!