Elever fick göra tidsresa till år 1542

Det hände sig uti nådens år 1542. Kyrkoherden, herr Lars oroade sig över hur församlingsborna skulle ställa sig om det blev ofred i trakten.

En gamma tandlös harv fick nya pinnar. Det var inte bara nöje under den här resan, det blev lite arbete också.

En gamma tandlös harv fick nya pinnar. Det var inte bara nöje under den här resan, det blev lite arbete också.

Foto: OLOF CARLSON

Kalvkätte2019-05-08 08:00

Det kokade av vrede i gårdarna, folket hade fått nog av Gustav Vasas fogdar och deras framfart. Smålänningarna i allmänhet tyckte illa om överheten, och om kungen i synnerhet. Och när nu ryktet om Nils Dacke och hans uppror mot kungen börjat nå fram, ville herr Lars veta om traktens folk ville gå med Dacke, eller hålla sig utanför.

– Så är scenariot, berättar Adam Norman från Kalmar läns museum.

Han spelade Herr Lars, kyrkoherden, när femteklassarna på Lindblomskolan gjorde en resa tillbaka i tiden till just 1542. En resa som blev till en lektion i historia på en historisk plats, på Kalvkätte gård utanför Hultsfred.

Men minst lika viktigt, kanske ännu viktigare var att det också blev en lektion i konflikthantering.

– Att veta om man ska gå med i konflikten eller ställa sig utanför, sa herr Lars.

Femteklassarna fick vara med om en hel massa spännande saker under sin tidsresa till 1500-talet. En resa som började med att eleverna fick byta om till tidstypiska kläder. För att komma in i den rätta stämningen för det rollspelet.

– Jag har ett stycke prima oxkött som jag har gömt undan för fogden, sa Maria Birgersdotter, eller Helen Andersson som förestod köket. Jag har lite salt också, men säg inte det till någon.

Hon fick entusiastisk hjälp av eleverna att laga till grytan, baka brödet och servera.

De fick dessutom prova på att göra rep, laga en gammal träharv, gjuta muskötkulor och en del andra gamla hantverk som hörde den här tiden till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om