Vill vara årets roligaste händelse

Ett 30-tal ungdomar lever i sommar kolloliv på en gård i Lixerum i gränstrakterna mellan Karlstorp och Lönneberga. Lägret för unga personer med funktionsnedsättning arrangeras i år för tredje året i rad.

Axel Catasús som är ledare och Eva Remnert, arrangör till kollot trivs i Lixerum.

Axel Catasús som är ledare och Eva Remnert, arrangör till kollot trivs i Lixerum.

Foto: Ivonne Svahn

Karlstorp2018-07-10 19:00

Grusvägen delar sig och blir bara mindre och mindre. Den slingrar sig mellan ett par bostadshus och ett par ängar där det går betande kor.

I en stor gammal men mycket välskött lagård där vägen tar slut intill sjön Linden dånar det från logen. Men det är ett ljud som ligger långt ifrån de väsnande tröskverk som troligen var aktuella när ladugården en gång uppfördes. Istället är det hög popmusik som hörs.

Inne på logen äger en rockkonsert rum med hoppande och jublande ungdomar i publiken och lika livsbejakande ungdomar i pop-gruppen. De som spelar och sjunger är iklädda glittrande partyhattar och solglasögon, för att få uppnå en speciell känsla av "coolhet".

Innan har ungdomarna fått delta i olika stationer med en massa märkliga upptåg och tävlingar.

Eva och Oskar Remnert på Leva Plus AB har arbetat med ungdomar med funktionsnedsättning under många år och har under ett stort antal år arrangerat sommarkollo i Småland. De senaste åren har det varit på "Majgården" i Lixerum.

– Det är tredje året vi är här i Lixerum, säger Eva Remnert och guidar runt.

– Vi vill att det ska vara det roligaste som händer på året. Många av dem kommer tillbaka år efter år.

Åldern på deltagarna sträcker sig från 12 till 25 år.

De är hemmahörande från en stor del av landet liksom även ledarna som oftast går olika sorters utbildningar. För ledarna är det minst lika skoj och lärorikt.

En av ledarna är Axel Catasús från Stockholm. Han kommer springandes i stort sett genomblöt men med ett stort leende på läpparna efter att ha kört en vattenlek.

– Det här verkligen skoj, utbrister han i sann glädje.

– Lixerum känns som mitt andra hem, speciellt när jag pluggar. Här hittar jag i köket, säger han.

– Man lär känna alla ungdomar och det är häftigt för mycket av de här lekarna och aktiviteterna är deras idéer som vi inte hört talas om innan. De har själva planerat den här festivalen.

Lägret som kallas för "Lixella" sträcker sig över tolv dagar.

Under lägrets tolv dagar dagar ägnas tid åt sång och musik, ett eget disco och att spela teater. De soliga dagarna ar inbjudit till att paddla, bada och fiska men även att uppträda inför publik och besöka platser som Astrid Lindgrens Värld.

Massa skoj lekar skapar glädje och bus.
Massa skoj lekar skapar glädje och bus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om