Bästsäljaren i toppform

Dagens testobjekt är Sveriges mest sålda bil till privatpersoner - dessutom kan den skryta över att vara landets näst mest sålda miljöbil. Vet du vilken bästsäljare vi syftar på? Vi hör många kvalificerade gissningar men det är varken Volvo V70 eller Volkswagen Passat. Ger du upp? Okej, rätt svar är Kia Ceéd och just nu lanseras en helt ny generation. Vi har begett oss till den spanska solkusten för att undersöka vad som är nytt!

Foto:

Kia2012-06-15 04:05


På fem år har det sålts 633 000 Kia Ceéd i Europa och framgångarna har även varit stora här hemma där koreanen parkerat sig på försäljningstoppen med 31 000 sålda exemplar. Men nu siktar man högre och vill även bli en utmanare på tjänstebilsmarknaden. Lockbetet är godbitar som lång garantitid, snygg design och lyxiga tillbehör. Bäva månne konkurrenterna.

Tryggt och snyggt
Designen är gjord i tyska Frankfurt medan själva bilen byggs i slovakiska Zilina. Det rör sig alltså om en heleuropeisk familjebil vars formgivning får oss att göra vågen. Numera är det svepande linjer och läckra designtrick som gäller för hela slanten. Last och lust kombineras i skön harmoni, även om den sluttande bakrutan inkräktar på bagageutrymmet som sväljer 380 liter. Hur det står till med komforten? Jo, man sitter bekvämt, säkert och kvalitetskänslan ligger på topp. Dessutom är standardutrustningen hög och instegsmodellen á 164 900 kronor bjussar på det nödvändigaste i form av luftkonditionering, ljudanläggning samt fönsterhissar. Snäppet upp heter "Komfort" och kostar 25 000 extra. Då erbjuds bland annat farthållare, klimatanläggning och parkeringssensor. I den högsta utrustningsnivån "Executive" finns det mesta av det bästa, eller vad sägs om skinnklädsel, elektronisk handbroms och självparkeringssystem?

Håll för näsan
Under huven går det att välja bland fyra motoralternativ: bensinare på 100 respektive 135 hästkrafter samt dieslar på 90 respektive 128 hästar. Som grädde på moset är alla motorer förutom den minsta bensinaren miljöklassade, vilket innebär att ägarna slipper betala fordonsskatt i fem år. I maskinrummet på vår testbil arbetar den största bensinaren (189 900:-) som gör noll till hundra på tio sekunder, toppar 190 knyck och dricker enbart 0,52 liter milen under blandad körning.
På de spanska bergsvägarna är körupplevelsen mycket bra men hade kunnat vara ännu bättre om man valt en komfortablare sättning av fjädrar och stötdämpare. Det finns dock en smidig lösning och den går ut på att hoppa över 17-tums fälgarna som sitter på testbilen. Efter avslutad dagsetapp är vi framme i semesterorten Marbella och konstaterar snabbt att nya Kia Ceéd ryckt upp sig samtidigt som den sjuåriga nybilsgarantin gör köpet tryggt. Det luktar succé lång väg - så håll för näsan alla konkurrenter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!