En "säker" investering

Det är sannerligen inte lätt att hitta säkra investeringar, speciellt inte i dessa svåra ekonomiska tider. Den andra generationens Kia Sorento fick full pott med sina fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest men trots detta nöjer sig inte koreanerna som nu blickar framåt och gör dagens testbil bättre samt tryggare än föregångaren. Nu återstår det bara att se om nya Sorento är en säker investering?

Foto:

Kia2013-02-04 07:13


Skillnaden mellan att ha pengar på banken eller en bil hemma i garaget är att du inte behöver meddela någon att du tänker ta ut din egen bil på en tur. Det är ingen som ifrågasätter vart du ska åka eller kommer med beskedet att tyvärr så blir det ingen sväng till affären idag. "Du måste meddela oss minst en vecka innan om du vill ta ut din egen bil från garaget".

Ingen liten koloss
Att lyckas med ett snyggt ansiktslyft är ungefär lika svårt som att "lyfta" pengarna från det egna sparkontot, men koreanerna har verkligen lyckats och resultatet är knappast fy skam. I nosen hittar vi bland annat en ny elegant grill, strålkastare med LED-ljus samt uppfräschad stötfångare. Interiören känns rymligare och har så också blivit trots att Sorento inte växt. Kia har istället ändrat inredningen och där igenom lyckats trolla fram några extra centimeter åt passagerarna. Man färdas utmärkt och vägbruset är numera ett minne blott. Bullernivån har minskat tack vare den nya strukturen med en helt ny bottenplatta, vilket även är den största nyheten, tillsammans med en uppgraderad framvagn. Andelen lättare höghållfasthetsstål har ökats till en fjärdedel, vilket har resulterat i ett viktras på 100 kilo men trots detta är Sorento ingen liten koloss med sina dryga två ton.

Diesel all the way
Under motorhuven bultar en dieselfyra på 197 hästar, vilket resulterar i att hundrastrecket nås på 9,9 sekunder samtidigt som toppfarten landar på 190. Är du på jakt efter en bensinare så blir svaret "aniyo", alltså nej på koreanska. Likt den föregående generationen erbjuds endast ett motoralternativ, vilket är perfekt för dig som lider av beslutsångest. Grundpriset startar på 314 900 för den manuella lådan och väljer du till automat får du plussa på med 15 000 kronor.
I priset ingår likt tidigare generöst med utrustning och i samband med att säkerheten uppgraderats ingår nu även parkeringsassistans samt dödavinkel-varnare. Vägegenskaperna är stabila men skulle det krisa till sig så kopplas drivsystemet blixtsnabbt om från att tidigare haft 95 procent på framhjulen till en jämn drivning med 50-50. Dessutom har nya Kia Sorento ytterligare två finesser som standard: "Hill Start Assist" som ser till att man inte rullar bakåt då man startar i uppförsbackar och "Down Hill Brake" som bromsar bilen till 8 km/h i nedförsbackar. Så visst är nya Kia Sorento en säker investering!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!