Kia CeeŽd: Årets Familjebil 2007

För exakt tio år sedan lanserades ett nytt bilmärke i Sverige. Då haglade skämten och en direktör sa: "om några år är bilarna så dåliga att när kunderna ska till verkstaden för oljebyte så är det bättre att behålla oljan och byta bilen". Många asgarvade, men skrattar bäst som skrattar sist. Kia CeeŽd är tillverkarens första familjebil för europeiska kunder och resultatet slog oss med häpnad. Det gäller att ta "Ceeden" dit man kommer och vi säger grattis till hedersutmärkelsen "Årets Familjebil 2007!"

Foto:

Kia2007-11-14 08:01

Julius Caesar myntade en gång uttrycket ?veni, vidi, vici? och det betyder ?jag kom, jag såg, jag segrade?. Den romerske fältherren skrev meningen i en rapport till Rom efter att ha besegrat kung Pharnaces och bedriften kan faktiskt jämföras med nya Kia CeeŽd. Bilen kom till Europa, sågs av kunderna och segrade mot konkurrenterna.

Sex röster
För elfte året i rad har tidningen Motorföraren utsett "Årets Familjebil". I juryn ingår elva av landets mest lästa motorjournalister, där jag representerar vår bilnyhetsbyrås 110 tidningar. Beslutet är lika tufft varje gång och årets omröstning var inget undantag. Bilindustrin har nämligen varit flitigare än någonsin med att presentera nya modeller. Totalt var det tre kandidater som sållats fram av juryn: Ford Mondeo, Kia CeeŽd och Volvo V70. Samtliga är utmärkta familjebilar som knappast gör någon besviken, men reglerna är tuffa och enbart en finalist kan segra. Kia CeeŽd drog det längsta strået och vann med röster från Anders Hultman (Svenska Dagbladet), Hasse Britth (Motorföraren), Mikael Schultz (Vi Bilägare), Mikael Stjerna (Teknikens Värld), Per-Olof Lönnroth (Göteborgs Posten) och undertecknad (Bilnyhetsbyrån CNP).

Tummen upp
Vissa undrar måhända varför koreanen vann och motiveringen säger det mesta: "Priset är humant, krocksäkerheten hög och garantierna generösa. För en normalstor barnfamilj är Kia CeeŽd ett av de vettigaste valen i den stentuffa Golfklassen". Låt oss titta lite närmare på bakgrundsfaktan. Priset: grundpriset aŽla 139 900 kronor är prutat och klart från början. Är du sugen på den nya kombin CeeŽd SW så börjar prislappen på humana 158 900. Krocksäkerheten: det är bara att ge tummen upp med tanke på full pott i Euro NCAP:s krocktester. Garantierna: aldrig tidigare har en ny familjebil erbjudits med sju års nybilsgaranti. Summering: Slovakien är kanske mest känt som en ishockeynation, men här tillverkas även Kia CeeŽd.
Halvkombin skrällde redan på vår första jungfrufärd och just nu lanseras även kombiversionen Sporty Wagon som rymmer 1664 liter med nedfällt baksäte. Ja, konkurrenterna har garanterat slutat att skratta. Däremot kan du som kund skratta hela vägen till återförsäljaren med tanke på den åtråvärda utnämningen!

Fotnot:
På en god andraplats hamnade Ford Mondeo med röster från Alrik Söderlind (Auto Motor & Sport) Helena Lundberg (Motor) och Rolf Gildenlöw (TT). Volvo V70 blev trea med röster från Jan-Erik Berggren (Expressen) och Robert Collin (Aftonbladet).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!