Kia säljer sin ?själ"

Är du trött på "själavandring" och vill istället satsa på en bil? Då har vi ett förslag till dig - nya Kia Soul. Modellnamnet betyder själ på engelska och få bilar har mer själ än just Kian. Designen suddar bort alla sura miner och gör alla glada. Det är faktiskt så att även prislappen är ett glädjeämne och den enda "glädjen" som det kunde vara mer av är körglädjen. Man kan inte begära allt för 199 900 kronor.

Foto:

Kia2014-08-25 04:05


Kia Soul blev ingen försäljningssuccé i Sverige, men den lilla rackarn höll ut trots att den hela tiden kämpade för sin existens. I december 2013 så vinkade Kia Soul slutligen farväl till vårt konungarike efter att ha hamnat på 213:e plats i försäljningsstatistiken. Det var då och nu gör bilen comeback.

Måste sesDen fyrkantiga designen är helt ny, ändå känns den välbekant. Det trubbiga nospartiet har fått ett större luftintag, motorhuven är biffigare medan strålkastarna har blivit mindre. Sidolinjerna med de markerade hjulhusen känns igen, men skyddslisterna på dörrarna har försvunnit på gott och ont. Även bakpartiet har förändrats med en ny bagagelucka, nya LED-baklyktor formade som bumeranger och i stötfångaren sitter två runda dimljus. Interiören är riktigt fräck och ventilationsgallren på instrumentpanelens ytterkanter måste betraktas som konstverk. Vernissagens höjdpunkt består av två ovala högtalare, vilka placerats ovanpå de främre ventilationsmunstyckena. Det är inte helt lätt att förklara och därför skriver vi som i bilannonserna: måste ses. Ratten har ett smått hysteriskt utseende med sina sexton knappar och styrningens känslighet går att ställa in i tre olika lägen: normal, komfort eller sport.

Välutrustad koreanUndrar du hur det står till med kupéutrymmet? Fyra vuxna får definitivt plats och längst bak finns 354 liter reserverade för bagage. Men fälls baksätet så får man nästan ett helt plant lastgolv och då ryms 1 367. Att välja motoralternativ är busenkelt - det finns nämligen enbart en bensinfyra på 1,6 liter och 132 hästkrafter, vilket är sex hästar mer än tidigare. En sexväxlad manuell låda är standard och funktionen är mycket bra. Därför känns det onödigt att lägga till 10 000 kronor extra och få en inte så värst underhållande automatlåda.
Det som är extrautrustning hos konkurrenterna är standard i nya Kia Soul. Vad sägs exempelvis om xenonstrålkastare, 18-tumsfälgar, panoramaglastak, skinnklädsel, backkamera, färddator med touchskärm, klimatanläggning och parkeringssensorer? Ändå blir inte kalaset dyrare än 199 900 kronor och på köpet ingår sju års nybilsgaranti. Snacka om att sälja sin "själ" billigt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!