173 coronafall på tre veckor i Kinda: "Det är otäckt"

Den höga smittspridningen i Kinda, med 173 bekräftade coronafall på tre veckor, ser ut att hålla i sig. "Ta inte ut segern i förskott", uppmanar kommunchefen Sergei Sorokin.

Under veckorna 12, 13 och 14 har 173 Kindabor bekräftats smittade av covid-19. "Det är en fortsatt hög smittspridning", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Under veckorna 12, 13 och 14 har 173 Kindabor bekräftats smittade av covid-19. "Det är en fortsatt hög smittspridning", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-04-16 11:33

För tre veckor sedan, under vecka tolv, bekräftades 62 Kindabor smittade av covid-19. Det var den högsta veckosiffran som noterats i kommunen under hela pandemin. Därefter, under vecka 13 och vecka 14, bekräftades 61 respektive 50 nya coronafall. Enligt Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind kan siffran för vecka 14 komma att öka då alla prover ännu inte har analyserats.

– Smittspridningen är generellt hög i hela länet och det beror troligen på att den brittiska varianten sprids lättare och snabbare. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan via mobiltelefoner också se att personer i Sverige rör sig mer nu i jämfört med motsvarande tidsperiod föregående år, förklarar Åkerlind.

undefined
Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind konstaterar att den höga smittspridningen dels beror på den brittiska mutationen men också att "personer i Sverige" rör sig ute i samhället i större utsträckning än för ett år sedan.

I regionens statistik delas Kindaborna upp i kommunens större tätorter. Under de senaste tre veckorna, vecka 15 exkluderad, har 108 Kisabor bekräftats smittade samtidigt som 50 Rimforsabor och 15 Hornbor fått ett positivt provsvar. Totalt har omkring 550 Kindabor, sedan pandemins start, bekräftats smittade av coronaviruset. Kommunchefen Sergei Sorokin kommenterar läget:

– För tillfället sker en stor del av provtagningen efter smittspårningskedjor vilket innebär att det är en större andel personer som provtas än om det bara hade varit på frivillig basis, så att siffrorna ökar är egentligen inte så förvånande. Samtidigt kan vi konstatera att det är otäckt och trist att det händer – och vädja till alla att fortsätta följa restriktionerna och rekommendationerna.

undefined
Kindas kommunchef Sergei Sorokin uppmanar alla att inte ta ut segern i förskott. "Pandemin är inte över förrän den är över", konstaterar han.

Är du orolig över utvecklingen?

– Visst är vi alla väldigt trötta på pandemin, vi bara väntar på att vaccinationen ska ta oss igenom den, men det jag framförallt är orolig över är att vi tar ut segern i förskott. Pandemin är inte över förrän den är över och jag ser väl att restriktionerna förmodligen kommer att förlängas över sommaren. Alla bör nog mentalt ställa in sig på åtminstone september då den tillfälliga pandemilagen, om den inte förlängs, går ut, svarar Sorokin.

Enligt kommunchefen har även de kommunala verksamheterna, under de senaste veckorna, drabbats av bekräftade fall.

– Vi är inte befriade på något sätt och vi har haft fall inom såväl vård- och omsorg- som bildning- och samhällsbyggnadsnämnden, men det är inga stora utbrott. Vi har inte tvingats stänga några verksamheter, så på så sätt är vi förskonade, förklarar Sorokin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!