30 år i branschen räcker för Nisse

Nisse Sverre har arbetat med att rensa trekammarbrunnar sedan 1990. Vid årsskiftet går han i pension och kommer bland annat att ägna mer tid åt att spela golf.

Den 30 december arbetar han sin sista arbetsdag på företaget Anders Tankservice. Sedan blir det pension.

Den 30 december arbetar han sin sista arbetsdag på företaget Anders Tankservice. Sedan blir det pension.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-12-21 13:00

Nils-Inge Sverre, eller Nisse som de flesta säger, arbetar på företaget Anders Tankservice som utför rensningsuppdrag i framför allt trekammarbrunnar vid gårdar och bostäder utanför tätorterna. I brunnarna samlas allt som spolas ner i avloppet från bostäderna och varje brunn måste tömmas åtminstone en gång om året.

På företaget har Nisse Sverre arbetat sedan 2011, men i branschen har han varit sedan 1990. Innan dess arbetade han både i skogen och på pappersbruket i Kisa, men när han kände att det var dags för en förändring valde han att ta lastbilkort. Därefter har det, som han själv säger, bara rullat på.

– Jag fick ett ryck och ville göra något annat. 1989 tog jag lastbilskortet och året därpå började jag arbeta. Det är roligt och ett väldigt fritt jobb, säger han.

Under sina år som lastbilschaufför har han mestadels jobbat med att utföra rensning av brunnar. Nisse Sverre bor i Kisa och har varit den på firman som haft ansvaret för att tömma trekammarbrunnarna i Kinda och Ydre. Arbetsdagarna har mestadels bestått av att tömma brunnar av den sorten och oftast blir det omkring 15 stycken per dag.

Det som han har upplevt som det allra bästa med jobbet är friheten i att kunna jobba självständigt men ändå med mycket ansvar. Även att få vara utomhus och se naturen på landsbygden tycker han är en stor fördel.

– Alla som jag har runt mig i jobbet har varit väldigt bra. Min chef och jag har haft bra kommunikation och det har underlättat och gjort att man uppskattar jobbet, säger Nisse Sverre.

I april nästa år fyller han 65 år och att gå i pension lagom till årsskiftet tyckte han skulle kännas bra. Han säger att han kanske hade kunnat tänka sig att jobba något enstaka år till, men att han hellre går i pension nu och att kroppen mår bra.

– Man är ju inte 20 år längre. Kroppen tar alltmer stryk och det är ett ganska tungt jobb, säger Nisse Sverre.

Han jobbar sista arbetsdagen den 30 december. Därefter har han tänkt att ägna mer tid åt sina fritidsintressen och ett av de stora är att spela golf. Det har han gjort i cirka nio år nu och för det mesta spelar han på Kinda golfklubbs bana utanför Kisa.

– Det går ju åt mycket tid, men det ska bli roligt att få mer tid för det. Då kanske man kan orka med några fler rundor än vad jag hinner med i dag, säger Nisse Sverre.

Trekammarbrunnar som tillhör året runt-boenden måste tömmas en gång om året. Här tömmer Nisse Sverre den här brunnen för sista gången.
Trekammarbrunnar som tillhör året runt-boenden måste tömmas en gång om året. Här tömmer Nisse Sverre den här brunnen för sista gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!