Listan: Frågorna som debatterades på kommunstyrelsen

Medlemskapet i RTÖG, utträdet ur Itsam och en distriktsköterskemottagning i Horn. Här listar vi några av de heta politiska frågorna från veckans kommunstyrelsesammanträde.

Padelbanan, Itsamutträdet, distriktsköterskemottagningen i Horn och ett medlemskap i RTÖG. Det var frågor som var uppe på kommunstyrelsens bord i veckan.

Padelbanan, Itsamutträdet, distriktsköterskemottagningen i Horn och ett medlemskap i RTÖG. Det var frågor som var uppe på kommunstyrelsens bord i veckan.

Foto: Maria Unga/Dennis Petersson/Arkiv/bildmontage

Kinda kommun2021-05-07 10:05

Padelbanan i Kullaparken

Även om bygglovet har överklagats till länsstyrelsen och kommunens padelbyggnation i Kisa står stilla i dagsläget har satsningen blivit en fråga för politiken. Vid kommunstyrelsen (KS) var de nio ledamöterna oense om taxan, alltså hur mycket ett padelpass ska kosta. Stora delar av oppositionen vill se att padelbanan är gratis samtidigt som den styrande koalitionen vill att timpriset ska vara mellan 200 och 300 kronor. "Med det priset stänger man ute stora grupper i samhället från att spela padel, men frågan får avgöras i fullmäktige", konstaterar oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG)

Nyligen fick en ny brandstation i Kisa grönt ljus av politiken. Nu har KS också slagit fast en viljeinriktning om att utreda ett eventuellt inträde i kommunalförbundet RTÖG. En intresseanmälan ska skickas in och sedan är planen att kommunen, tillsammans med RTÖG, genomför en förstudie och konsekvensanalys av ett eventuellt medlemskap. Här var KS-ledamöterna eniga.

Budgeten och skatten

April månads skatteprognos visar att Kinda kommun kan komma att få 18,7 miljoner kronor mer i skatteintäkter än vad politikerna räknade med när budgeten klubbades. Enligt budgetprognosen ser resultatet ut att landa på 26 miljoner kronor vilket är 14 miljoner mer än den budgeterade vinsten. Bildningsnämnden presterar det största minusresultatet, närmare bestämt fyra miljoner kronor, vilket dels beror på fler gymnasieelever i andra kommuner och fler barn inom skola och omsorg.

Itsam-utträdet

Kommunchefen Sergei Sorokin ska nu kallas kommundirektör och har samtidigt fått i uppdrag att ta fram en risk- och konsekvensanalys av ett eventuellt utträde ur kommunalförbundet Itsam – och hur de ekonomiska effekterna skulle kunna se ut. Kommundirektören ska också undersöka de kommunala verksamheternas inställning till ett utträde. Efter påtryckningar från oppositionen ska analysen även gälla de ekonomiska konsekvenserna av att Kinda stannar kvar i Itsam.

Distriktsköterskemottagning i Horn

Kristdemokraterna genom politikern Lena Käcker Johansson la för ett år sedan en motion där partiet föreslog att Kinda kommun, i samband med regionens arbete med "nära vård-konceptet", bör ta initiativ till att möjliggöra en distriktsköterskemottagning i Horn. Efter mycket om och med valde KS att bifalla motionen och utreda en tidsanpassad mottagning, möjligtvis i anknytning till äldreboendet Stångågården. "Om det blir någon mottagning eller inte kan inte vi från kommunen styra, regionen är ytterst ansvarig, men de signaler jag har fått från våra representanter i regionen är positivt", säger oppositionsrådet Forsberg.

Kommunrevisionen

Den styrande koalitionen med Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet har i sin budget för 2021 sänkt kommunrevisionens tillgängliga medel med drygt 200 000 kronor, till en nivå som de menar ligger i paritet med andra jämförbara kommuner i Sverige. Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo) la i början av året en motion där de föreslog att revisionen skulle få tillbaka pengarna, pengar som togs ur kommunfullmäktiges ofördelade medel. V och LPo fick stöd av övriga oppositionen i frågan med den avgörs först i KF.

Kisa folkets park

Kommunstyrelsen ställde sig kort och gott bakom köpet av Kisaparken. Det slutgiltiga beslutet tas av KF.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen i Kinda består av följande ledamöter:

Christer Segerstéen (M), ordförande
Mikael Österling (L), vice ordförande
Conny Forsberg (S), andre vice ordförande

Morgan Wass (S)
Rickard Lindh (C)
Pierre Ländell (LPo)
Christian Nordin Olsson (SD)
Erik Andersson (V)
Lena Käcker Johansson (KD)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!