För lite mer än en månad sedan, under vecka 12, bekräftades 62 Kindabor smittade av covid-19. Det var den högsta veckosiffran som noterats i kommunen under hela pandemin. Sedan dess har smittspridningen varit fortsatt hög, med 61, 56 respektive 40 nya coronafall under de efterföljande tre veckorna. Enligt regionens statistik och smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är trenden i Kinda trots allt nedåtgående. Hittills har 36 nya fall fastställts och kopplats samman med vecka 16.
– Läget är allvarligt nu även om vi ser en nedåtgående eller i vartfall stagnerande trend i vissa kommuner. Smittspridningen är generellt sett hög i länet dels för att viruset har förändrats och blivit skickligare på att sprida sig men också för att allmänheten inte riktigt orkar ta in restriktionerna och rekommendationerna längre, förklarar Åkerlind och fortsätter:
– Vi måste möta upp den nya varianten genom att hålla ännu mer avstånd och vara nog med allt som vi gör.
En stor skillnad från samma period föregående år är enligt Åkerlind att allt fler verksamheter inom utbildningssektorn påverkas av viruset.
– Totalt sett får mina medarbetare hantera och ha kontakt med betydligt fler skolverksamheter i dag än för ett år sedan. Det beror på den brittiska varianten, som också ger ungdomar sjukdomssymtom som vi inte såg tidigare, berättar smittskyddsläkaren.
För Kindas kommunala förskolor och skolor är påverkan kännbar just nu. Under förra veckan var nämligen Tornhagens förskola i Kisa stängd. Anledningen var en stor sjukfrånvaro i personalgruppen.
– Det var en direkt effekt av att vi har en samhällsspridning som är stor. Varje gång som en medarbetare uppvisar symtom ska den provtas – men spridningen är inte större i våra verksamheter än övriga samhället, säger Eva Holm och fortsätter:
– Det var första gången som vi tvingades att stänga en verksamhet, och det var inget lättvindigt beslut att ta. Samtidigt går det inte att en verksamhet, som riktar sig mot barn, endast hålls öppen av vikarier. Det måste finnas en trygghet.
I måndags återgick Tornhagen till normal verksamhet men Holm beskriver läget, i Kinda överlag, som ansträngt.
– Den nya mutationen, med en kortare inkubationstid, ger oss mycket snabbare svängningar och det är svårt att planera verksamheten. Situationen är jättejobbig och personalen är trött, konstaterar Holm.