Åklagare: Kvinna lurade till sig över en miljon kronor

En 45-årig kvinna i Kinda kommun tog ut över en miljon kronor från sin grannes konto. Nu har hon åtalats för grov trolöshet mot huvudman.

Kinda kommun2023-02-14 14:00

Den 45-åriga kvinnan bodde granne med en äldre man som numera är avliden. Hon hjälpte mannen en del och fick genom en bankfullmakt möjlighet att disponera hans konto. Vid 53 tillfällen, mellan februari och augusti 2018, tog kvinnan ut drygt 1 miljon kronor från mannens konto.  

Personer i mannens omgivning började misstänka att allt inte stod rätt till och när han fick en god man uppdagades de stora uttagen från hans konto. 

Åklagaren anser sig kunna bevisa att den 45-åriga kvinnan gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. I förhör har kvinnan nekat till brott och hävdar att mannen skulle ha gått med på att hon fick ta ut hans pengar. 

– Hon stal ju en miljon för mig! sade den drabbade mannen i förhör innan han avled.

Polisens utredning har visat att kvinnan bland annat använde mannens pengar för att spela på nätet. I förhör har 45-åringen fått frågan om hon tycker att det låter rimligt att mannen skulle ge bort en miljon kronor till spel. 45-åringen har svarat att hon tycker att det låter rimligt. 

Dödsboet efter mannen kräver nu 45-åringen på drygt 1 miljon kronor i skadestånd. 

Till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat två vittnen som ska intyga att den drabbade mannen inte samtyckte till att kvinnan fick ta ut hans pengar. 

Straffet för trolöshet mot huvudman är böter eller fängelse i högst två år. Straffet för grovt brott är fängelse i upp till sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!