Äldre Kindabo lurades på 20 000 kronor – nu väcks åtal

Det började med ett klassiskt telefonbedrägeri och slutade med att 20 000 kronor drogs från kontokortet. Bedrägeribrottet, som drabbade en man i 85-årsåldern från Kinda, är nu en del av ett stort åtal.

Kinda kommun2021-04-23 18:00

I tio punkter, samtliga rubricerade som bedrägeri, åtalas nu en man i 20-årsåldern vid Linköpings tingsrätt. I samtliga fall har den tilltalade, tillsammans med ytterligare en gärningsman, lurat äldre personer på pengar. Genom att ringa upp målsägarna och även uppsöka dem i sina hem har gärningspersonerna utgett sig för att vara anställda vid Telia. De har erbjudit sina "kunder" en ny mobiltelefon för en låg avgift och vid betalningstillfället har målsägaren lurats till att lämna ifrån sig sitt kontokort med tillhörande kod. Uppgifterna har sedan använts för att göra flera uttag från uttagsautomater och köp i olika butiker – majoriteten i Östergötland.

Den äldre mannen från Kinda utsattes för bedrägeriet i slutet av januari tidigare i år. Totalt sett blev han av med 20 130 kronor efter flertalet uttag och ett presentkortsköp vid en matvarubutik i Linköping. Den åtalade mannen har i förhör nekat till samtliga brott.

Av hela åtalshandlingen med dess tio punkter framgår att den tilltalade, tillsammans med de övriga gärningspersonerna, har lyckats komma över cirka 160 000 kronor. Som bevismaterial lyfter åklagaren bland annat fram fotografier från bankomaterna och de olika butikerna, beslagtagna kläder som överensstämmer med målsägarnas beskrivning och uppgifter från den tilltalades telefon där tre av de tio målsägarnas kontokortskoder funnits. Den tilltalade häktades den 30 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!