Återfallsförbrytare sitter häktad – bar på yxa och kniv

Efter en dryg vecka som villkorligt frigiven greps en man i 25-årsåldern, hemmahörande i Kinda, av polis – med en yxa och en kniv i jackan. Nu har han häktats för en rad brott.

Kinda kommun2021-08-17 06:30

Mannen i fråga kan benämnas som en återfallsförbrytare. Tidigare under 2021 dömdes han nämligen för stöld, två fall av hot mot tjänsteman samt grov olovlig körning. Tillsammans med en kompanjon ska han ha stulit en lastbil med tillhörande släp i Skäggetorp, åkt vidare till Linghem och lastat på två mopeder. Därefter har de brutit sig in i en ladugård i Kinda. Ur ladan stals bland annat en säckkärra och bilbatterier. Påföljden blev fyra månaders fängelse och cirka 7 000 kronor i skadestånd.

Knappt en vecka efter avtjänat fängelsestraff, den 7 augusti i år, påträffades mannen i samband med ett bråk. När polispatrullen kom till platsen ska mannen ha varit berusad och dessutom tagit fram en yxa och kniv ur jackan. Senare på kvällen, på plats vid arresten, påträffades ytterligare en kniv och mannen ska då ha hotat personalen. Nu har mannen häktats misstänkt för fyra fall av grovt hot mot tjänsteman samt grovt brott mot knivlagen. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund är förundersökningsledare:

– Den tilltalade begår hela tiden nya brott och det är också därför han blev häktad – återfallsrisken är stor. Tanken är att väcka åtal inom de kommande två veckorna. Sannolikt, med tanke på brottens art, så kommer fängelse yrkas som påföljd.

Mannen från Kinda förekommer i belastningsregistret närmare 20 gånger.

– Min personliga åsikt är att det borde tas mer hänsyn till tidigare brott när domar fastställs, säger Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!