Bekräftat: Smitta inom kommunens verksamheter

Flera coronafall har bekräftats inom vård- och omsorgsförvaltningens verksamheter. Det meddelar nu Kinda kommun samtidigt som smittans omfattning inte offentliggörs.

Det finns bekräftad coronasmitta inom kommunens verksamheter. Det meddelade koalitionens Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L) under tisdagen.

Det finns bekräftad coronasmitta inom kommunens verksamheter. Det meddelade koalitionens Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L) under tisdagen.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-04-14 14:00

– Vi har en särskild korttidsenhet för patienter med bekräftad coronasmitta. Den har nio vårdplatser och används i dagsläget, men den är inte fullbelagd, berättar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Det var i mitten av förra veckan som vi kunde rapportera att kommunen, för att ha möjlighet att isolera patienter med covid-19, införde en tillfällig enhet på Bergdala korttidsboende i Kisa. Då var kommunens ställningstagande att en eventuell coronasmitta inom verksamheterna inte skulle bekräftas. Under tisdagen gjordes en ny bedömning.

– Vi tror att det är viktigt att alla känner till att det finns smitta även i Kinda. Det finns en oro i samhället och ur det perspektivet väljer vi nu att bekräfta att så är fallet. Däremot kommer vi inte, med respekt för vår personal och våra brukare, tala om var och vilka som är smittade, förklarar Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S).

När upptäcktes den första smittan?

– Den första personen som vi behövde ta om hand med känd smitta kom till vår nya korttidsavdelning i mitten av förra veckan, svarar vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

Då hade ni inte någon bekräftad smitta i verksamheterna innan?

– Nej, bekräftad smitta i verksamheten fick vi i samband med att korttidsavdelningen togs i drift. Vi är glada för att vi under flera veckors tid hade förberett oss för hur vi skulle hantera frågan om isolering när den här situationen uppstod.

Vet ni hur smittan kan ha kommit in i verksamheterna?

– Man kan konstatera att viruset är spritt över hela vårt samhälle. Det vore ren spekulation om vi gissade hur den kom in i verksamheterna, svarar Forsberg och Björkman fortsätter:

– När vi misstänker smitta utifrån symtom har vi en rutin för hur vi går tillväga och beställer provtagning. I samband med det får vår personal tillgång till skyddsutrustning.

Enligt förvaltningschefen finns det redan idag patienter som lagts in och sedan tillfrisknat på korttidsenheten. Samtidigt finns det en beredskap för hur vårdplatserna, om de tar slut, kan utökas.

Finns det tillräckligt med resurser?

– Vi kan aldrig med säkerhet säga att vi har tillräckligt men vi har för närvarande bra med skyddsutrustning och bemanningen håller ihop trots att den är ansträngd, svarar Forsberg och avslutar:

– Vi har en planering för att säkerställa våra verksamheter så långt som möjligt.

Från och med förra veckan finns det på Bergdala korttidsboende en särskild enhet för vård av coronasmittade patienter. "Den används men är inte fullbelagd", säger Lars Karlsson (L).
Från och med förra veckan finns det på Bergdala korttidsboende en särskild enhet för vård av coronasmittade patienter. "Den används men är inte fullbelagd", säger Lars Karlsson (L).
Karta: Bergdala Äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!