Beskedet: Han är Kindas nya kommunchef

Sergei Sorokin. Så heter Kindas nya kommunchef. Närmast kommer 45-åringen från rollen som områdeschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun.

Sergei Sorokin. Den 15:e januari nästa år tillträder han som ny kommunchef hos Kinda kommun.

Sergei Sorokin. Den 15:e januari nästa år tillträder han som ny kommunchef hos Kinda kommun.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-12-18 19:45

– Det känns pirrigt, nästan lite overkligt, men samtidigt extremt upplyftande och stimulerande. Att kunna arbeta på ett bredare perspektiv med långsiktig påverkan är vad som sporrar och lockar mig allra mest, konstaterar Kindas nya kommunchef bara minuter efter att anställningsavtalet skrivits under. 

Det var efter en lång rekryteringsprocess som en enig kommunstyrelse under onsdagskvällen, vid ett extrainsatt sammanträde, kunde fatta det slutgiltiga beslutet. Genom flera intervjuer, med både politiker och förvaltningschefer, och tuffa tester var valet, enligt kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S), till slut självklart. 

– Sergei Sorokin är den typen av ledare som vi behöver. Med den bakgrund och erfarenhet som han har tror jag att han besitter egenskaper som vi tidigare kanske saknat. Vi behöver någon som lägger vikt i både mjuka och hårda värden, så ur det perspektivet känns det riktigt bra, förklarar kommunalrådet.

Kindas nya kommunchef, som tillträder den 15:e januari, kommer ursprungligen från Ryssland men flyttade, tack vare kärleken, till Sverige för 23 år sedan. I grund och botten är han specialpedagog med inriktning på hörselskada men har därefter flera högskoleutbildningar inom allt från management och juridik till ekonomi och ledarskap. Under många år jobbade han inom den stiftelseägda organisationen Mo Gård, en specialistvårdsverksamhet för personer med bland annat dövblindhet. Här gick han från att vara praktikant till att slutligen bli vd.

– Det är inom vård, omsorg och välfärden som mitt hjärta ligger. Majoriteten av mina tidigare uppdrag är inom den privata sfären men till sist tog jag ställning till att kliva in i den offentliga sektorn istället för att sitta vid sidan av och tycka en massa om hur saker och ting ska skötas, berättar Sorokin. 

Vad hoppas du kunna bidra med i Kinda? 

– Det är förmågan att sammanföra kompetenser och locka fram både engagemang, motivation och kreativa lösningar hos mina medarbetare som jag ser som mina främsta styrkor. Jag hoppas också kunna bidra med humanistiska värderingar. 

Hur ser du på att kliva in i en ekonomiskt tuff situation?

– Det är en utmaning, men situationen är inte unik för Sverige. Jag är övertygad om att det går att lösa situationen om vi angriper den på rätt sätt, och det är genom att släppa fram kraften hos medarbetarna.

Det var en enig kommunstyrelse, med bland andra Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) som tog beslutet under onsdagskvällen.
Det var en enig kommunstyrelse, med bland andra Conny Forsberg (S), Christer Segerstéen (M) och Lars Karlsson (L) som tog beslutet under onsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!