– Det är fyra förvaltningar som har varit inblandade och alla är överens om att det här är den mest optimala lösningen. Dels sparar vi pengar, ungefär 800 000 kronor om året, men så får vi också en mängd samordningsvinster, förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S).
Nästa måndag, den 28:e oktober, förväntas kommunstyrelsen klubba igenom ett förslag som innebär att flera verksamheter flyttas och förändras. För att i större utsträckning nyttja de lokaler som kommunen redan äger är den första konsekvensen att hyresavtalet för lokalerna på Storgatan 9, vid årsskiftet 2020/2021, inte förlängs. Kinda lärcentrum flyttar istället till Kindagård vilket leder till att hemsjukvården och hemtjänsten flyttar in i de låga längorna vid gamla Stjärneboskolan. Allt detta planeras vara klart till dess att hyresavtalet löper ut.
– Det kommer att krävas en del ombyggnationer och anpassningar av lokaler, det är en investering som vi gör, så på kort sikt kostar det en del pengar, men det centrala är att vi sparar på driftkostnader. Hyran, plus att vi i dagsläget har många tomma ytor, är där vi gör de största besparingarna, förklarar kommunstyrelsens vice ordförande Lars Karlsson (L).
Dagverksamheten Blåklinten på Kindagård kommer att vara kvar och genom förändringen är målet att kaféet ska kunna hållas öppet alla vardagar. Planen är att kaféet ska drivas genom en kombination mellan Café Bergdala och deltagarna inom Kinda lärcentrums arbetsmarknads- och integrationsenhet.
– I vår plattform har vi en vision om att skapa fler mötesplatser och det ser vi som en stor fördel i den här förändringen. Nu kan vi satsa på en större mötesplats där vi blandar generationer, förklarar Karlsson.
Det var tidigare i år som bildningsnämnden presenterade ett förslag där lärcentrum skulle flyttas till gamla Stjärneboskolan. Detta drogs tillbaka och i det nya förslaget kommer 850 kvadratmeter, belägna i den gula skolbyggnaden, att förbli orörda, däribland gymnastiksalen. Fullmäktige fattar slutgiltigt beslut den 11:e november.
Kan förändringarna få några negativa konsekvenser?
– Att flytta och göra förändringar är självklart alltid jobbigt, men vi måste tänka långsiktigt. Vi måste vänja oss vid att göra smartare lösningar i framtiden. Ekonomin blir ju inte bättre om vi tittar på prognoserna, avslutar Forsberg.