– Vi har 1 800 fartkameror i landet och man brukar säga att de räddar ungefär 20 liv per år och förhindrar fler än 70 personer att bli allvarligt skadade i trafiken, förklarar Britt Lisra, utredare på Trafikverket Region Öst.
Det var för ett par år sedan som hon, tillsammans med sina kollegor, lämnade in önskemål om fartkameror längs riksväg 23/34. Med anledning av att Trafikverket endast beviljar ett begränsat antal varje år, där vägsträckor över hela landet prioriteras mot varandra, har trafikåtgärden dröjt. Under förra veckan monterades dock skyltarna och nu, från och med vecka 46, är sex fartkameror i bruk, tre i vardera färdriktning.
– Det finns ganska tydliga kriterier för vilka vägar som kan vara potentiella sträckor för fartkameror. Dels att den uppmätta medelhastigheten är hög, högre än fem kilometer i timmen över gränsen, men också att det passerar mer än 3 000 fordon varje dygn och att olycksrisken är på en viss nivå, förklarar Lisra.
De sex fartkamerorna är monterade med ungefär 2.5 kilometers mellanrum där den första är belägen strax söder om Kisa och den sista i höjd med Bränntorp. Enligt Lisra är prislappen för varje fartkamera cirka 500 000 kronor.
Förväntar ni er något motstånd från allmänheten?
– Fartkameror är en av våra mest önskade trafiksäkerhetsåtgärder och vi ser också i vår trafiksäkerhetsenkät att förtroendet för dem är högt. Vi vet att de kommer att göra nytta.