– Vi trodde inte att vi skulle få så mycket pengar – alla stjärnor på himlen stod rätt.
Det säger Karin Strid, som är infrastrukturansvarig i Kinda kommun, om att kommunen har tilldelats totalt 31 250 000 kronor i bredbandsstöd för landsbygd. Det är EU-medel från Post- och telestyrelsen som ska gå till fiberutbyggnaden.
– Fibernäten främjar framförallt utvecklingen av Sveriges landsbygd. Genom fibern kan människor bo kvar, fler kan flytta ut, företag kan etableras och vidareutvecklas, mjölkbönder kan säkra driften via mjölkningsrobotar, distansarbete kan öka och resorna minska. Därmed är fibernätet en investering i både förbättrad miljö och levande landsbygd, säger Karin Strid.
Bredbandsstödet täcker totalt 12 projekt spridda över hela kommunen. Tanken är att nå 264 fastigheter vid tomtgräns. Fritidshus i områdena berörs också, men här får ägarna själva ordna med grävning till anslutningspunkten.
– Det är helt enkelt för att någon måste vara skriven på fastigheten för att kommunen ska få bidraget för den fastigheten, säger Karin Strid.
Men det är inte alla fastigheter i kommunen som planeras att bli inkopplade. Det finns två anledningar till att inte alla berörs av kommunens fiberutbyggnad.
Dels kan kommunen inte söka bidrag för de två områden där kommunikationsoperatören Open Infra redan bygger fibernät, och dels är det fyra områden som ligger för långt ifrån en fibernod.
Fibernoden är den signal som behövs för att bredband ska kunna levereras till hushåll. Man kan tänka sig det som en antennkabel med tv-signal upp till vinden där man sedan kan distribuera ut signal till alla rum.
När själva byggnationen av bredbandet kommer att inledas är i dagsläget inte klart. Trots stödet behöver kommunen skjuta till egna medel. Enligt Conny Forsberg (S) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden kommer det att behövas mellan 25 och 27 miljoner till.
– Om politiken inte vill skjuta till pengarna så kommer det istället att handla om att bestämma vilka områden vi ska genomföra och återbetala resterande del av stödet. Ett villkor för stödet är att alla projekt genomförs inom 3 år, säger Karin Strid och tillägger:
– Det är ett politiskt beslut som måste avhandlas i kommunfullmäktige först. Vi får se hur det går på nästa sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden den 19 december. Efter det följer Kommunstyrelsen i januari och fullmäktige i februari.