Beskedet: Politikerarvoden har varit felaktiga

Kinda kommuns politikerarvoden överskred budget med 1,5 miljoner kronor förra året. Nu menar kommunrevisionen att summor betalats ut felaktigt - i strid mot regler och bestämmelser.

Kommunrevisionen och dess ordförande Björn Hoflund (M) riktar skarp kritik mot kommunstyrelsen i Kinda efter en fördjupad granskning av politikerarvorden.

Kommunrevisionen och dess ordförande Björn Hoflund (M) riktar skarp kritik mot kommunstyrelsen i Kinda efter en fördjupad granskning av politikerarvorden.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-04-22 06:00

– Att det kunde bli så här fel, att kommunen tvingas kräva tillbaka 150 000 kronor från en förtroendevald, är en allvarlig signal. Vi anser det också besvärande att den här personen själv inte har reagerat över de stora utbetalningar som det här har inneburit, konstaterar revisionens ordförande Björn Hoflund (M).

För att förstå bakgrunden till kommunrevisorernas skarpa kritik behöver bandet backas tillbaka några månader. Det var när Kinda kommun presenterade det preliminära utfallet för verksamhetsåret 2019 som revisionen fann anledning att påbörja en granskning. Varför var kostnaderna för politikernas arvoden så höga? En del berodde på utbildningar och kostnader för förtroendevalda i början av en mandatperiod men när revisorerna granskade de ersättningar som betalats ut till de elva förtroendevalda i kommunstyrelsens och nämndernas presidium upptäcktes avvikelser. Här var det framförallt en politiker som stack ut, Lars Karlsson (L), bland annat med utbetalningar på 240 000 kronor för förlorad arbetsinkomst.

– Här finns det avvikelser från reglerna. Det står tydligt i regelverket att man inte får grunda ersättning för förlorad arbetsinkomst på kommunala arvoden eller lön som kommunanställd, vilket är aktuellt i det här fallet, förklarar Hoflund.

Vid närmare granskning framkom ytterligare felaktigheter gällande så kallade förrättningsarvoden. Detta är en ersättning som en förtroendevald kan få för sammanträden eller andra uppgifter som ligger utanför det politiska uppdrag som denne får årsarvode för. För att dessa ska kunna betalas ut krävs formellt beslut i den nämnd eller styrelse som berörs. Enligt revisionen saknas det beslut i flertalet av förrättningarna som betalats till denne politiker.

"Det handlar enligt vår bedömning om att ett antal av dessa förrättningar dessutom kan ifrågasättas, om de är att betrakta som förrättning och därmed som ersättningsgrundande eller inte", skriver revisorerna i sin granskningsrapport och pekar på 31 så kallade kanslimöten som den aktuella politikern, enligt tidigare praxis, inte skulle närvara vid.

– Det framgår tydligt av reglementet att man som förtroendevald har ansvar för de uppgifter om sin ersättning som man lämnar in och de utbetalningar som man får. Det är många politiker som är mycket återhållsamma med sin ersättning då kommunen har en tuff ekonomisk situation, påpekar ordförande Hoflund.

Med anledning av ovan nämnda felaktigheter har en återbetalningsplan på 150 000 kronor upprättats mellan kommunen och Karlsson. Enligt kommunrevisionen är det kommunstyrelsen (ks) som ansvarar för att arvodesbestämmelserna tolkas och tillämpas på ett korrekt sätt. Därför slår revisorerna fast att ks brustit i sitt ansvar under året. Granskningen visar också att arvodesreglerna innehåller ett antal otydligheter och att en kontroll- och uppföljningsplan måste införas för att säkerställa att de följs.  

– Vi konstaterar att det finns mycket övrigt att önska gällande den interna kontrollen. Därför skickar vi en uppmaning till ks att kliva fram och fatta erforderliga beslut. Om det är missbruk eller missförstånd som ligger till grund för felaktigheterna bedömer inte vi utan den frågan lämnar vi över till ks och fullmäktige.

Senast den 15:e maj vill revisionen ha skriftligt svar på vilka åtgärder ks planerar att vidta.

"Att det kunde bli så här fel, att kommunen tvingas kräva tillbaka 150 tusen kronor från en förtroendevald, är en allvarlig signal", konstaterar Hoflund.
"Att det kunde bli så här fel, att kommunen tvingas kräva tillbaka 150 tusen kronor från en förtroendevald, är en allvarlig signal", konstaterar Hoflund.
Kommunrevisionen

Kommunfullmäktige utser sex revisorer inför varje mandatperiod. I Kinda är dessa Björn Hoflund (M), Lars Wiström (C), Sigvard Olsson (S), Jörgen Nord (L), Björn Morell (V) och Magnus Edgar (SD). De granskar och prövar kommunens verksamhet på ett opartiskt och sakligt sätt. När revisorerna upptäcker brister beskriver de dem i rapporter som lämnas till kommunfullmäktige. Revisorerna ser till att kommunen sköter sitt uppdrag och tar ansvar för ekonomin. Källa: www.kinda.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!