Beskedet: "Vaccination planeras att starta denna vecka"

Vaccineringen mot covid-19 har börjats i Östergötland, men de första doserna kom inte till Kinda. "Vaccination planeras att starta denna vecka", skriver vård- och omsorgschefen i Kinda Ida Björkman till oss.

Vaccinationen i Kinda planeras börja i veckan berättar vård- och omsorgschefen i Kinda Ida Björkman.

Vaccinationen i Kinda planeras börja i veckan berättar vård- och omsorgschefen i Kinda Ida Björkman.

Foto: Kollage

Kinda kommun2020-12-28 15:28

Det var på söndagen, på ett äldreboende i Mjölby, som den första vaccinationen i Sverige ägde rum. Den första leveransen av vaccin till Östergötland bestod av 200 doser. På söndagen gavs doserna till äldre personer på särskilda boenden i kommunerna Linköping, Norrköping och Mjölby.

Snart väntas även Kinda kunna påbörja vaccination av riskgruppen.

På måndagen fick Kinda kommuns vård- och omsorgschef Ida Björkman beskedet att vaccinationen i Kinda planeras starta någon gång under nyårsveckan.

"Det är så precis jag kan vara just nu", skriver Ida Björkman i ett sms.

Rickard Lundin, företrädare för den särskilda sjukvårdsledningen i regionen kan på måndagseftermiddagen inte ge något datum då Kinda får sin första leverans av vaccin.

Lundin var på plats när den första vaccinationen ägde rum i Mjölby.

– De närmaste veckorna kommer vi kunna vaccinera runt 2 000 individer per vecka utifrån de preliminära volymer vi har fått till oss. Men under februari ser vi att vi kommer kunna få ett större antal doser vilket gör att vi kan fortsätta vaccinera i de här första prioriteringsgrupperna, sa Rickard Lundin till Corren.

Regionens mål är att alla invånare över 18 år i Östergötland ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

– Men det beror på i vilken takt leveranserna kommer. Runt 370 000 invånare i Östergötland kommer att erbjudas vaccin mot covid-19, skriver Lundin i ett pressmedelande.

Kinda kommuns vård- och omsorgschef Ida Björkman.
Kinda kommuns vård- och omsorgschef Ida Björkman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!