Besökszoner på äldreboende: "Möte på ett säkert sätt"

Besökszoner på äldreboende var ett önskemål från både personal, anhöriga och de boende. Nu har önskemålet blivit en verklighet.

Plexiglaset och avståndet gör att det är säkert att mötas.

Plexiglaset och avståndet gör att det är säkert att mötas.

Foto: Märta Svensson

Kinda kommun2020-06-29 08:00

På äldreboendet Bergdala i Kisa står flera avlånga bord med stolar på varsin sida. Vid första anblick märker man inget speciellt. Kollar man noga ser man att det är plexiglas i mitten av bordet. Det är de nya besökszonerna där de äldre kan mötas. Besökszonerna finns på alla tre äldreboenden i Kinda. 

– Nu kan det ske ett möte på ett säkert sätt. Besöksförbudet gäller inne men inte ute och distansen är svår att hålla inne. Det är lugnare nu med covid-19 men vi måste visa vikten av att fortsätta hålla avstånd, säger Cecilia Johansson, verksamhetschef.

Besökszonerna är testade. Alla satt inte med rätt avstånd men personalen ger information och uppmuntrar att ha en fortsatt distans. Det ska också sättas upp parasoll vid varje bord så att det kan bli skugga. Inköpen som har gjorts är bord, stolar och parasoll. 

– Vi vill uppmuntra att mötas på ett säkert sätt, säger Anna Zentio, sjuksköterska på inom äldreomsorgen. 

Besökszonerna är byggda av vaktmästare och kommer att rengöras kontinuerligt. För de närstående är det glada besked. Många som vill hälsa på sina nära och kära, är själv i en riskgrupp.

– På sommaren reser många för att hälsa på sina föräldrar, och det här är ett säkert sätt att träffa sina närstående utan att smitta. Det är socialt isolerat på boendena. Personalen har märkt av att de äldre vill träffas och uppmärksammat idén, säger Cecilia Johansson.

Personalen hjälper till så att fredagsfikat nu kan avnjutas med vänner utomhus.

Det är lättare att hålla distansen utomhus än inomhus.
Det är lättare att hålla distansen utomhus än inomhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!