När den rådande budgeten klubbades igenom av Kindas kommunfullmäktige slogs också ett två miljoner kronor stort sparkrav fast för samhällsbyggnadsförvaltningen. I november förra året kunde vi rapportera att ett av de sparförslag som förvaltningen hade tagit fram var en minskad jourstyrka i Rimforsa, från fyra till tre brandmän. Samhällsbyggnadsnämnden har sedan dess sagt nej till förslaget men sparkravet, för räddningstjänstens del på 300 000 kronor, kvarstår.
– Vi har vänt på alla stenar för att kunna möta sparkravet och det här ser vi som en möjlig åtgärd. Därför har räddningschefen fått i uppdrag att påbörja en förhandling med facket, förklarar Hedlund och fortsätter:
– Som jag ser det har vi i dagsläget ett avtal som inte avspeglar sig på omvärlden.
Enligt räddningschef Thomas Blixt ska förhandlingarna påbörjas på torsdag. Förhandlingen gäller ett så kallat Lok-avtal (lokalt kollektivavtal) som deltidsbrandmännen i Kinda har utöver det nationella RiB-avtalet (kollektivavtal för räddningspersonal i beredskap). Så här kommenterar Blixt det uppdrag han har fått:
– Självklart tycker jag att det är tråkigt. Jag önskar givetvis att vi skulle ha en välmående brandmannastyrka som slipper protestera eller tycka att de blir felbehandlade. Hur långt det här uppdraget tar att verkställa vet jag inte.
Vad innebär avtalet för den enskilda brandmannen?
– Det varierar väldigt mycket utifrån antalet anställningsår men det skulle kanske kunna innebära 10 000 kronor om året innan skatt, svarar Blixt.
Deltidsbrandmannen Patrik Karlsson är skyddsombud och ordförande i den lokala fackklubben:
– Det är ett så kallat ansvarstillägg som vi har. Varje brandman har ett ansvarsområde på stationen, det kan handla om skötsel av olika fordon. Man har en checklista som man går igenom varje vecka, förklarar han och fortsätter:
– Det har varit besparingskrav i flera omgångar inom räddningstjänsten de senaste åren och vi har tidigare varit ute och sagt att vi oroas över att vår verksamhet försämras. Vi tycker inte att det här är rätt väg att gå, med en lönesänkning, och det ger ingen bra bild utåt sett för att locka in fler brandmän. Det finns redan en frustration inom brandmannastyrkan.
Så här kommenterar Hedlund brandmännens oro:
– Man måste se till kommunens ekonomiska läge i sin helhet. Tyvärr måste vi alla bidra.