Biblioteken stängda – så gör du för att få din bok

När Kindaborna ryckte i biblioteksdörrarna på måndagsmorgonen så var det låst. Orsaken är de nya restriktionerna för att stoppa smittspridningen av covid-19 i ländet. "Vi drar vårt strå till stacken", säger Lena Axelsson, kultur- fritid- & turismchef på Kinda kommun.

Biblioteket i Kisa hade stängt på måndagen.

Biblioteket i Kisa hade stängt på måndagen.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-11-02 20:00

Som konsekvens av de nya allmänna restriktionerna i Östergötland har Kinda kommun valt att stänga biblioteken i Kisa, Rimforsa och Horn. Preliminärt är de stängda till den 19 november, men det kan komma att förlängas om restriktionerna gör det.

– Det här gör vi för att minska smittspridningen. Nu är Östergötland drabbat och då måste vi ställa upp på detta också, säger Lena Axelsson, kultur- fritid- & turismchef på Kinda kommun.

Men personalen på biblioteken kommer inte behöva gå sysslolösa under den stängda perioden. Böcker kan fortfarande återlämnas i bokinkast utanför biblioteken och det går att hämta ut reserverade böcker om man ringer biblioteket. 

– Då får man hämta den utlånad och klar utanför biblioteket, säger Axelsson och berättar att de har telefontid mellan 11 och 16 på vardagar.

De flesta av Götabiblioteken håller stängt fram tills restriktionerna ska lätta.

Bibliotekens "Meröppet" som finns i Kisa och Horn är också stängt. "Meröppet" har inneburit att lånekortsinnehavare haft tillgång till bibliotek när det varit obemannat.

– Under rådande omständigheter har vi inte möjlighet att hålla koll på hur många som är där, säger Lena Axelsson.

Även idrottshallarna stänger för deltagare över 15 år till den 19 november. Kulturskolan gör ett uppehåll under vecka 45 för att ta fram riktlinjer för höstterminen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!