Maja-Lena Haso och Anna Ekman Isaksson, båda bibliotekarier på Kinda bibliotek, klättrar runt på stegar och försöker fästa mobiler i fönstret. Det går så där och de får avbryta för intervjun.
Biblioteket har just öppnat, men på barnavdelningen är det tomt.
Vi sätter oss bland kuddarna på sagotrappan för att prata om arbetet med det nya projektet som de precis har börjat förbereda inför. Bokstart är en nationell satsning som riktar sig till barn mellan 0 till 3 år, deras föräldrar och andra vuxna i barnens närhet.
– Vuxna ska uppmuntras att läsa, sjunga, rimma och ramsa med sina barn. Man har sett hur viktigt det är för språkutvecklingen, säger Maja-Lena Haso.
Språket finns med från första början, menar hon:
– Så fort ett barn föds börjar det kommunicera. Det är viktigt och utvecklande att redan tidigt prata med sin bebis.
Projektet är ett uppdrag regeringen tilldelat Kulturrådet, som i sin tur fördelar pengar mellan lokala Bokstartsprojekt. Kinda bibliotek är en i raden av verksamheter. Bokstart syftar även till att främja kulturupplevelser för de riktigt små barnen liksom anknytning mellan barn och vuxna.
– Tidigare har man haft fokus på de äldre förskolebarnen. Nu är det de yngre barnens tur, säger Anna Ekman Isaksson.
Det blir alltså bibliotekets uppgift att försöka hitta kommunens 0 till 3-åringar och vuxna i deras närhet för att nå ut till dem.
Redan nästa vecka är det dags att sjösätta projektet. Ett första spår blir att förbereda en så kallad Babybibbla. Nu på måndag är alla barn under ett år välkomna till biblioteket med sina föräldrar.
– Vi kommer att läsa böcker, sjunga och ha det mysigt tillsammans, säger Maja-Lena Haso.
Fler spår är på gång, men är än så länge i sin linda och inget de kan säga så mycket om i nuläget. Men vi får en liten hint om vad som, förhoppningsvis, komma skall:
– Bokstart betonar samverkan. Sedan ett par år tillbaka har vi ett språknätverk där vi har kontakt med rektorer och personal på förskolorna och Barnhälsovården där vi pratar om vad som kan genomföras i Kinda. Målet är att det ska implementeras i verksamheten och inte bara avstanna när projektet är slut, säger Anna Ekman Isaksson.
Det som Bokstart är mest känt för, och som slagit väl ut, är hembesöken som vissa bibliotek i landet har gjort. Då har någon kopplad till projektet Bokstart kommit hem till en familj, läst för barnen och berättat om vikten av att läsa – och att bli läst för. Detta har än så länge inte varit en realitet i Kinda.
– Nu hoppas vi att det ska bli någon form av hembesök eller kontakt med föräldrar, säger Anna Ekman Isaksson.
Vilka blir projektets utmaningar?
– Att nå så många som möjligt, säger Anna Ekman Isaksson.
– Det kommer att bli svårt att nå de som inte har för vana att gå till biblioteket, fyller Maja-Lena Haso i.
Hur de kommer att arbeta för att nå så många som möjligt kan de i nuläget inte gå närmare in på eftersom projektet just har börjat.
– Vi börjar här i Kisa. Insatsbehovet finns överallt och vi kommer att satsa på olika sätt även i Horn och Rimforsa. Babybibbla börjar i Kisa men samarbeten med förskolor görs i hela kommunen.
Med jämna mellanrum kommer det larmrapporter om att barn och unga läser sämre och allt mindre och att läsförståelsen sjunker. Det är signaler de känner igen.
– Jag som före detta förskolelärare har sett det sedan långt tillbaka, säger Anna Ekman Isaksson.
Hur ska man få föräldrar att ta sina barn till biblioteket? Och hur får man vuxna att inse att kultur och litteratur är viktigt?
– Det kämpar vi med konstant, säger Anna Ekman Isaksson.
– Det är en vana att gå till biblioteket. Har man aldrig gjort det kanske man tänker att ”det här är inte något för mig”. Vi vill visa att bibblan faktiskt är och har något för alla, fyller Maja-Lena Haso i.
– Det är viktigt att fokusera på det roliga. Vi vill inte komma med några pekpinnar, säger Anna Ekman Isaksson.
Att läsa för barn må vara viktigt, men det ska det inte kännas som ett krav och ett måste. Det är något båda betonar.
– Det är något härligt och fint att få göra det tillsammans med sitt barn, säger Maja-Lena Haso.
– En del kanske tänker att små barn inte kan läsa böcker och att det är bättre att vänta med att gå till biblioteket när de väl kan läsa. Men det finns så mycket som barn kan ha roligt med i stunden, som också gynnar framtiden.