Bidrag på nära 400 000 kronor kommer försent

Länsstyrelsen har beslutat att ge stiftelsen Kindahus ett bidrag på 392 600 kronor för att de ska bygga solceller. Jan Skarin menar att beslutet kommer försent. 

Jan Skarin menar att beslutet om bidraget kom för sent för att projektet ska kunna bli klart.

Jan Skarin menar att beslutet om bidraget kom för sent för att projektet ska kunna bli klart.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2020-07-23 18:00

I september förra året ansökte Kindahus om bidrag till solceller. Tanken var att placera dem på Kindagårds tak. Investeringen beräknades kosta ungefär två miljoner och Kindahus hoppades därmed att kunna sänka sina elkostnader.

– Vi kan få ekonomi i anläggningen på lång sikt. Det skulle vara bra att inte vara så beroende av en eloperatör, säger Jan Skarin, VD på Kindahus.

Jan Skarin vill få in ekonomi i Kindagård. Han menar att de behöver få tillbaka pengarna inom en rimlig tid så att det är värt att investera.

– Solceller på Kindagård var ett projekt som vi nästan hade strukit. Vi sa att får vi inte besked innan midsommar så gör vi något annat med pengarna.

I beslutet från länsstyrelsen står det att projektet måste vara klart innan den 30 september och att begäran om utbetalning ska ha kommit in till länsstyrelsen innan den 30 december i år. Om Kindahus inte får klart projektet i tid kommer betalningen inte ske och beslutet kan återkallas.

Jan Skarin menar att det är omöjligt att hinna göra klart projektet till 30 september eftersom de lyder under lagen om offentlig upphandling.

– Det skulle var realistiskt att ha en entreprenör här om tre månader. Det här är helt omöjligt att genomföra.

Maria Larsson, handläggare på länsstyrelsen, menar att man kan få mer tid till projektet. 

– Man kan få mer tid på sig att slutföra projektet om man kontaktar till länsstyrelsen. Vi har inte upplevt några problem med det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!