Brandmännen oroliga när sparkrav påverkar

Få utbildningstimmar, inställd övning och en operativ chef som inte ersatts. Nu vittnar brandmännen i Kinda om en oro inför framtiden och räddningstjänstens fortsatta kvalité.

Skydsombudet Patrik Karlsson och styrkeledarna Ingemar Frank och Karl-Johan Bönner ser med oro på hur kommunen sparar inom räddningstjänsten.

Skydsombudet Patrik Karlsson och styrkeledarna Ingemar Frank och Karl-Johan Bönner ser med oro på hur kommunen sparar inom räddningstjänsten.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-11-07 18:00

– Ingen av oss har tagit det här jobbet för att ha en tyst och stilla nedmontering av räddningstjänsten, konstaterar styrkeledaren Ingemar Frank från Horn som tillsammans med skyddsombudet Patrik Karlsson och styrkeledaren Karl-Johan Bönner från Rimforsa talar för många av brandmännen inom räddningstjänsten i Kinda.

När vi träffas på räddningsstationen i Kisa är alla tre överens, räddningstjänsten i Kinda befinner sig i en nedåtgående trend. Under det senaste året, med de tuffa sparkraven, har de bevittnat hur verksamheten har påverkats. Enligt dem tog oron fart när den tidigare operativa chefen inte ersattes. 

– Att man valde att inte tillsätta den viktigaste tjänsten som man har blev ett avstamp där vi kände att "det här går inte bra". Hans egentliga huvudsyssla var personalbiten, att planera utbildningar, ansvara för schemaläggningen och identifiera vad vi behövde öva mer på. I dag är det ingen som har de uppgifterna i samma utsträckning.

En annan starkt bidragande orsak till oron är att en av brandmanskårens kontinuerliga övningar ställts in som en följd av besparingarna. Detta, i kombination med minskade resurser för utbildning och att de kommunala sjukvårdslarmen tas bort, gör att de ser att kompetensen urholkas. I dag har en stor del av brandmännen endast en preparandutbildning. 

– Jag har sett de kommunala sjukvårdslarmen, vi kan kalla dem mindre allvarliga, som en möjlighet för oss brandmän att öva och få rutin. För en station som i Horn, med en redan låg larmfrekvens, blir det nu ännu lägre, förklarar Ingemar Frank och Karl-Johan Bönner fortsätter: 

– Vi behöver våra övningstimmar. Jag har full förståelse för att kommunen har ont om pengar, men när man sparar på personalen sparar man också på kompetensen och den hjälp kommuninvånarna får vid en olycka. 

Vad tycker ni kommunen behöver göra? 

– Man behöver vända den här trenden att göra det billigaste av allting hela tiden. Satsa istället på personalen, ge oss framtidstro och ge oss de verktyg vi behöver för att utföra vårt yrke mot tredje man. 

Hur ska kommunen då göra när pengar behöver sparas? 

– Vi kan köpa att räddningstjänsten ska vara med och bidra till den här kakan, men vi ska inte bidra till kakan genom att försämra kvalitén för tredje man, för det tror vi inte att kommuninvånarna har tänkt sig, avslutar brandmanstrion.

Karta: Kinda Räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!