Brister om skydd mot olyckor åtgärdade

I våras gjorde kultur- och samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen Östergötland ett tillsynsbesök hos Kinda kommun. Några brister uppdagades, men som nu är åtgärdade.

Räddningschef Thomas Blixt.

Räddningschef Thomas Blixt.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda kommun2019-08-28 21:15

KINDA

– Jag har varit räddningschef i Kinda i 18 år, men aldrig fått sådana positiva signaler som efter det svar som vi lämnade, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Det var i slutet av april och i början på maj som kultur- och samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen Östergötland gjorde en tillsyn hos Kinda kommun.

– Länstyrelsen bedömde att kommunen uppfyllde de flesta krav som tillsynen berörde, säger Thomas Blixt.

På ett par punkter fanns det brister. Den ena var rutinerna kring att rapportera till Länsstyrelsen efter händelser där miljön skadats och den andra var brister i uppföljningen av uppsatta mål till samhällsbyggnadsnämnden.

– Sammanfattningsvis så visade tillsynen att kommunen ska ta fram rutiner för hur länsstyrelsen ska meddelas efter insats där miljön blivit skadad samt för hur uppsatta mål ska följas upp till nämnden, säger Thomas Blixt.

Länsstyrelsen påpekar i sitt yttrande till Kinda kommun att fördelningen av ledningsuppgifter bör baseras på förhållandena vid räddningsinsatsen och tillgängliga resurser och att ledningsorganisationer bör utformas sa att detta uppmärksammas och tillvaratas. Vidare skriver länsstyrelsen att kommunen beskriver att målen i handlingsprogrammet haft en positiv inverkan på räddningstjänsten och att det har varit styrande för verksamheten.

– Det vi har gjort eller kommer att göra och svarat länsstyrelsen med är att vi under hösten 2019 kommer att fastställa ett nytt handlingsprogram, säger Thomas Blixt.

En annan viktig del, som inte redovisades som en brits, men som länsstyrelsen såg allvarligt på var vikten av att kommunens operativa och brandförebyggande förmåga vidmaktshålls kommande år.

– Just det här kommer vi få svårt att jobba med, då en tjänst har dragits in på grund av att vi ska göra effektiviseringsåtgärder på 1,2 miljoner kronor, säger Thomas Blixt.

Länsstyrelsen bedömer att kommunen har ett viktigt arbete framför sig vad gäller hur räddningstjänsten ska bedrivas och vilka samarbeten som ska finans. Arbetet bör samordnas med framtagandet av ett nytt handlingsprogram. Slutligen bedömer länsstyrelsen att kommunen på ett fördelaktigt sätt låtit målsättningarna i handlingsprogrammet styra planeringen av verksamheten.

– Sådana positiva signaler har jag aldrig fått under mina 18 år som räddningschef i Kinda, säger Thomas Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!