Detta meddelades under ett möte i Kinda kommunhuset mellan representanter från Eon och Kinda kommuns miljöchef Yngve Blomberg. Med på mötet fanns även Rune Larsson från Lantbrukarnas Riksförbund.
– Under 2020 kommer hela hanteringen att vara klarlagd och det innebär att vi kan gå igång med upphandlingar och förhoppningsvis börja bygga 2021, säger Ulf Alestam, senior advisor inom Eon.
Redan nu har det börjat byggas på transformatorstationer längs med sträckan. Det är alltså inte bara ett stort projekt längs med ledningen, utan även runt omkring. Allt detta görs för att få ett robustare nät med färre elavbrott och högre kapacitet.
Som helhet är detta en investering som kostar cirka 250 miljoner kronor för Eon. Det är 50 miljoner mer än vad det beräknades kosta för några år sedan.
– Bland annat är det tillståndsprocessen som har kostat och gjort projektet dyrare än vad vi tidigare räknat med, säger Jonas Nilsson som är Eons representant inom mark- och skogsfrågor.
Det är omkring 100 fastighetsägare som berörs av planerna och fem av dem har valt att överklaga till mark- och miljödomstolen. De målen kommer troligtvis att avgöras någon gång under första halvan av 2020. Därefter finns det möjlighet att kommande beslut överklagas till högre instanser, och därför räknar Eon med att ytterligare ett halvår senare kan det vara rimligt med byggstart.
Eon har fört diskussioner med de markägare som berörs. Jonas Nilsson tycker att dialogen har varit bra.
– Det har varit konstruktiva möten och även om inte alla tycker att det är så roligt att få en kraftledning så sin mark så har de hanterat det bra, säger han.
Mellan november 2019 och januari 2020 kommer utsättning av bland annat tänkta stolpplatser och siktkäppar att ske längs ledningsträckningen. Den nya luftledningen kommer att ansluta transformatorstationer i Vimmerby, Södra Vi, Gullringen, Horn och Kisa.
– Det var viktigt för oss att veta hur Eon ligger till i projektet just nu, så att vi från kommunen kan vara kommunikativa när vi får frågor från allmänheten, säger miljöchef Yngve Blomberg.
På sträckan mellan Vimmerby och Gullringen finns i dag en annan kraftledning längs stor del av sträckan, men där kommer den nya ledningen att ersätta den befintliga. Mellan 15 000 och 20 000 kubikmeter skog beräknas fällas under projektet.