– Det har varit en lång resa, säger Axel Lagerfelt, på Tolefors gård utanför Linköping.
Han är domändirektör på Riddarhuset och ansvarig för O.G. Paulis donationsfond som förvaltar skogen där vindkraftparken är planerad att byggas. Nu ska beslutet om vindkraftparken snart fattas.
– Vi har följt det hela parallellt med Fred. Olsen renewables och tagit in de reaktioner som varit. Det kanske inte har framgått riktigt, men det är ungefär samma mängd människor som besökte utställningen innan det avslutande mötet 14 december. Alla är inte motståndare, men det är ju motståndarna som har hörts mest.
Axel Lagerfelt berättar att det även har inkommit positiva åsikter. Dessa har dock inte riktigt framkommit i tidningen, menar han.
Riddarhuset tar aktivt del av information kring arbetet med vindkraftparken. De kan inte avslöja vad de har kommit fram till förrän de har haft det avslutande mötet den 30 januari. Allmänheten har fram till 22 januari på sig att inkomma med synpunkter, och Axel Lagerfelt berättar att det kommer in åsikter lite titt som tätt.
– Jag kan förstå att man som boende kan uppleva det som att det kommer någon utifrån som ska sätta upp något som de inte skadas av. Det har jag stor respekt för.
Riddarhuset har därför tänkt mycket på att om vindkraftparken blir verklighet, så ska det vara något som gynnar hela bygden.
– I dagsläget är vi, och statliga utredningar, inte där. Utredningen är inte färdig. Men den bygd som genererar energin borde få ta del av intäkterna. Där kan jag tycka att vi borde hitta en bättre lösning, säger Axel Lagerfelt och fortsätter:
– Det blir så mycket affekt när man drar igång ett sådant här projekt. Om man hade haft det så att de som hör vindslagen vet att det tickar in pengar, då tror jag att vi hade haft en helt annan situation.
Ett alternativ till vindkraftparken hade varit en solcellspark. En sådan hade legat på runt 1 200 hektar för samma mängd energi, berättar Axel Lagerfelt vidare.
– Det blir ju också ett visst intrång i naturen. Hur man än vrider och vänder på det så innebär befolkningsökningen och koldioxidreduktionen att mer och mer elenergi tas i anspråk. Vår ambition är inte att arbeta utan hänsyn till bygden, utan att hitta ett projekt där bygden gynnas. Vi får se var vi landar när vi fattar beslutet 30 januari, avslutar han.