Årets nyföretagare korade – förutsåg högre elpris

Det började som ett projekt vid sidan av annat jobb. Idag sysselsätter de fyra medarbetare och omsätter 25 miljoner kronor. Och nu har grundarna till Kinda solenergi AB dessutom utsetts till årets nyföretagare år 2023.

"Det är roligt", säger företagarna om utmärkelsen som består i blommor, diplom, och en dos ära. "Lite belöning för allt arbete!"

"Det är roligt", säger företagarna om utmärkelsen som består i blommor, diplom, och en dos ära. "Lite belöning för allt arbete!"

Foto: Jan Novotny

Kinda kommun2023-04-28 10:17

Med ett glas bubbel i handen förkunnade Eva Torell från Nyföretagarcentrum nyheten: årets nyföretagare 2023 i Kinda är Marcus Karlsson och Kristofer Torlamb som driver företaget Kinda solenergi AB.

– Årets nyföretagare i Kinda verkar inom en bransch som är glödhet idag. Men deras företagsresa har inte varit en glidning på en räkmacka. Dessa kloka företagare insåg långt före oss andra hur marknaden skulle förändras och priserna utvecklas, inledde Eva Torell motiveringen bakom att just Kinda solenergi i år förärats utmärkelsen.

undefined
"Jag tror att vi har ganska stor del av Kindamarknaden, det är klart att vi har nog bidragit till det", säger Kristofer Torlamb om siffror som visat att Kinda kommun är först i länet vad gäller effekt från solceller.

Företaget projekterar och säljer nyckelfärdiga solcellsanläggningar. Med diplom och blommor i hand fick de båda företagarna möjlighet att utveckla hur de analyserat marknaden när de gav sig in i branschen år 2019.

– Vi såg ju ganska snabbt under 2018 att det fanns ett hål härikring. Det fanns ingen som höll på med det, säger Kristofer Torlamb.

Marcus Karlsson tar vid:

– Då började vi kolla hur det skulle gå till om vi skulle bli montörer.

Tidigt hade de en tanke om att elpriserna inte skulle ligga på dåtidens relativt låga nivåer för evigt.

– Vi diskuterade ganska länge om elpriser och hur det var framförallt i övriga Europa, framförallt Tyskland och neråt, säger Torlamb.

– Redan då började vi prata om att "är det rimligt att vi ska ha 32 öre kilowattimmen när tyskarna har 180? Kommer det att hålla i längden?". Där tänkte väl vi att det borde det ju inte göra.

undefined
"Det är jättekul, det är över förväntningarna. Men man höjer ju själv hela tiden målen också, så man blir ganska fartblind", säger Kristofer Torlamb om resan från nystartat bolag 2019 till att idag omsätta 25 miljoner kronor.

Nu har deras förutsägelse slagit in. Men vägen hit har stundvis varit tuff. Pandemin och kriget i Ukraina har inneburit en del leveransproblem.

– Växelriktare, paneler, klämmor, fötter, alla komponenter. Att försöka plocka ihop det från olika leverantörer för att få det man behöver. Så det har varit delvis en liten flaskhals.

Utöver utmärkelsen de nu tilldelats har de även fått ett annat kvitto på att deras arbete gjort avtryck. Kinda är nämligen den kommun i Östergötland med högst installerad effekt från solceller per invånare, har siffror från Energimyndigheten visat.

Och entreprenörerna tycks se ljust på framtiden. Att många av de subventioner som gäller solenergi skulle försvinna är inget de oroar sig för i dagsläget.

– Rent generellt så får du ju lönsamhet utan subventioner också, det är väl bara att subventionerna påskyndar hela den här processen.

"Genom arbete och engagemang skapar företagaren värden som hela samhället drar nytta av, och utmärkelsen ska både prisa den som tilldelas utmärkelsen, och samtidigt tjäna som inspiration för andra", sa Eva Torell under prisutdelningen.
"Genom arbete och engagemang skapar företagaren värden som hela samhället drar nytta av, och utmärkelsen ska både prisa den som tilldelas utmärkelsen, och samtidigt tjäna som inspiration för andra", sa Eva Torell under prisutdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!