Det är medlemsorganisationen Företagarna som i sin rapport "Företagarfakta" listar de vanligaste jobben i Sveriges kommuner. När deras regionchef i Östergötland, Frida Boklund, kommenterar de två vanligaste yrkestitlarna i Kinda är det med skilda tongångar - i alla fall när det kommer till framtidsutsikter.
– Det finns ingenting som i dag säger att industrin inte kommer att fortsätta vara pulsen i svensk ekonomi ett tag framöver, och maskinoperatörer är en brist i hela landet. När det kommer till butikspersonal får vi se hur framtiden blir. Detaljhandeln är ju verkligen i omdaning just nu, konstaterar hon.
Lars Simonsson vid Coop i Kisa är en av cirka 130 personer som arbetar i någon av Kindas alla butiker. Han började för hela 40 år sedan med målet att "snart" plugga vidare, men så blev aldrig fallet.
– Jag är glad att jag blev kvar och jag tycker att kundmötet är det absolut bästa med det här yrket. För många kunder är man nog en viktig social närvaro.
Är det ett framtidsyrke?
– Det tror jag inte, inte på lång sikt. Butikspersonal kanske inte behövs om 50 år när utvecklingen gått framåt.
Donny Johansson däremot, som är en av cirka 100 personer i Kinda som kan titulera sig maskinoperatör, tror på sitt yrke.
– Det är ett brett yrke och de svenska industrierna håller en hög kvalité. Här hos oss på Horns industriservice tror jag att produktionen är så speciell och variationsrik så att vi aldrig kan bytas ut mot robotar, avslutar han.