Domaren om överklagan: "Ska inte behöva ta så lång tid"

Maktskiftet i Kinda har överklagats till förvaltningsrätten. Närmast väntar beslut om inhibition. "Det lär nog ske i nästa vecka", berättar Annika Lowén, ansvarig domare.

Erik Andersson (V) och Hans Måhagen (S) är några av de politiker som har överklagat maktskiftet i Kinda till förvaltningsrätten. "Ärendet bereds", säger ansvarig domare Annika Lowén.

Erik Andersson (V) och Hans Måhagen (S) är några av de politiker som har överklagat maktskiftet i Kinda till förvaltningsrätten. "Ärendet bereds", säger ansvarig domare Annika Lowén.

Foto: Dennis Petersson/Julia Djerf/bildmontage

Kinda kommun2021-02-17 14:37

Kort efter det extrainsatta kommunfullmäktige-mötet i Kinda den 1:e februari överklagade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Landsbygdspartiet och Miljöpartiet det klubbade maktskiftet. Kvartetten hävdar att Moderaternas, Centerpartiets och Liberalernas nya styre inte utgör en majoritet – och att maktskiftet därför inte är lagligt. Förutom överklagan har de också begärt inhibition, alltså att beslutet pausas till dess att rätten har gjort en slutgiltig prövning.

– Frågan om inhibition är den vi prövar först och vi tycker att det är angeläget att ge besked så snart som möjligt. Hur långt det sedan kan dröja innan vi har ett slutgiltigt beslut i målet vet jag inte exakt, men det ska inte behöva ta så lång tid så inom ett par månader har vi nog ett avgörande, förklarar domaren Annika Lowén och fortsätter:

– Det enda jag kan säga om ärendet i dagsläget är att det just nu bereds och att Kinda kommun har fått möjlighet att skicka in ett yttrande. Utöver det har jag inga kommentarer.

undefined
Kindas nya kommunalråd Christer Segerstéen (M) har, med en oenig kommunstyrelse i ryggen, svarat förvaltningsrätten och gett sin version av maktskiftet.

Under måndagen arrangerades ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde i Kinda där en majoritet av ledamöterna ställde sig bakom ett svar till förvaltningsrätten. Ordförande Christer Segerstéen (M) ligger bakom skrivelsen.

– När vi talar om en ny majoritet utgår vi från hur mandatfördelningen såg ut i början av mandatperioden och hur den har förändrats sedan dess. Nu fanns det en majoritet i fullmäktige för att byta styret, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!