Sänkt temperatur när kyrkan sparar energi

Det blir sänkta temperaturer och bortplockad fasadbelysning när Kinda pastorat tar till energisparande åtgärder.

Nu är det lite kallare i Kisa kyrka på grund av energisparande åtgärder.

Nu är det lite kallare i Kisa kyrka på grund av energisparande åtgärder.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2023-02-23 17:00

Att försöka sänka sin energiförbrukning är nog något de flesta funderat över den senaste tiden. Nu tar även Kinda pastorat ett steg mot lägre förbrukning genom att justera temperaturen i kyrkorna.

Sedan ungefär åtta år tillbaka använder sig Kinda pastorat av ett förrättningssystem som innebär att lokalerna endast värms upp inför bokade tillfällen, men nu vill de ta ytterligare krafttag för att spara energi.

– Vi hoppas kunna göra ytterligare energibesparingar genom att sänka förrättningstemperaturen i våra fem kyrkor från 20 till cirka 18 grader, säger Tony Daging, tillförordnad kyrkogårds- och fastighetschef i Kinda pastorat.

Bara under december månad förra året hade de fem kyrkorna en energiförbrukning på närmare 25 000 kWh.

– Man brukar säga att en genomsnittlig villa förbrukar runt 20 000 kWh per år, så vi har en ganska hög förbrukning som med all säkerhet borde gå att få ner lite genom dessa åtgärder, säger Daging.

Utöver temperaturjusteringen kommer även fasadbelysning runt några av kyrkorna plockas bort. 

– Detta gör vi av flera anledningar. Dels av energibesparingsmässiga skäl, men även för att vi vet att djurlivet störs av utomhusbelysningen.

Tony Daging säger att de hittills inte fått några reaktioner på de sänkta temperaturerna i kyrkolokalerna. 

– Jag tror att alla har stor förståelse för detta beslut. Alla står inför samma problem och vi vill genom dessa åtgärder visa att vi i Kinda pastorat drar vårt strå till stacken och försöker föregå med gott exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!